Kolumni: Pian liikut ja urheilet kesälläkin pimeydessä

Kolumni: Pian liikut ja urheilet kesälläkin pimeydessä

Suureksi ongelmaksi koetusta kellojen siirtelystä kesä- ja talviaikaan halutaan luopua ihan EU-tasolla.

Enemmän painetta tuntuu olevan kesäajasta luopumiselle, joka näin Pohjolan perukoilla asuvasta tuntuu pahalta, sillä valoisista kesäilloista saataisiin nauttia sen jälkeen entistäkin lyhyempi aika vuodessa. Loput vuodesta rämmitään pimeyden (ja usein myös räntäsateen) keskellä kuin menninkäiset ikään.

Mutta tämä on urheilusivu, joten peilataan nopeasti kesäajasta luopumisen mahdollisista seurauksista urheilulle ja liikunnalle. Kun heinäkuu päättyy ja elokuu alkaa, päivä alkaa lyhetä silmissä. Heitetään muutama esimerkki, mitä tapahtuu, jos tunti tehokasta peliaikaa ja valohoitoa napataan illasta pois:

Työpäivän jälkeinen ulkoliikunta jäisi pimeyden keskelle, mikäli heti työpäivän jälkeen ei huvittaisi lähteä vielä lenkille tai pelaamaan jotain, esimerkiksi jalkapalloa.

Myös kuntorastit muuttuisivat yösuunnistukseksi, ja kyllähän talviajassa eläminen riipaisisi junioreitakin, sillä kaikki futisharjoitukset pitäisi saada mahtumaan kentille, joilla on valaistus.

Kun heinäkuu päättyy ja elokuu alkaa, päivä alkaa lyhetä silmissä.

Eniten valoisan ajan lyheneminen illasta haittaisi kuitenkin pesäpalloa, sillä kansallislajimme on puhdas kesälaji. Arkipelejä ei loppukesästä enää pelattaisi. Tai sitten aloitusaika olisi kello 17, mikä todennäköisesti tietäisi melko tyhjiä katsomoita.

Tietenkin voi sanoa, että onhan sitä pelattu ennenkin. Pitää paikkansa, mutta samalla kannattaa muistaa, että jatkuva kesäaika otettiin Suomessa käyttöön jo vuonna 1981, ja viimeisen vajaan 40 vuoden aikana maailma ympärillä on myös muuttunut jonkin verran.

Kaudella 1980 pesäpallon SM-sarjassa pelattiin 22 kierrosta ja runkosarjan voittaja oli mestari. Ensi kesänä miesten superpesiksessä vedetään 30 pelin runkosarja ja jälkeen pudotuspelit. Pelitahti on yhtä tiivis kuin jääkiekkoliigassa, ainut vain, että kestoltaan runkosarja on puolet lyhyempi, noin kolmen kuukauden mittainen.

Joskus on väläytelty, että pesäpalloa voitaisiin pelata keinovaloissa kuten Yhdysvalloissa baseballia. Lajit kuienkin eroavat toisistaan siten, että baseballissa lyöntejä ei pysty suuntaamaan samalla tavalla kuin pesäpallossa.
Jokainen voi kokeilla, miltä tuntuu odottaa taivaalta putoavaa 165 gramman painoista pesäpalloa, jos ei näe kunnolla lyöntiä.

Kuuluu vain ”fhiuuu ja kops”, lopputuloksena kallonmurtuma. Hyvä jos henki säilyy.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimittaja.