Kolumni: Anna elämän tapahtua — elämisen taakka kevenee, kun tajuaa, että virheitä kannattaa tehdä

Kolumni: Anna elämän tapahtua — elämisen taakka kevenee, kun tajuaa, että virheitä kannattaa tehdä

Elämä on siitä armollinen, että aika juoksee. Olipa sitten elämässään juuri nyt ihanassa tai kamalassa paikassa, voi olla varma siitä, että hetken päästä asiat ovat toisin.

Ajan kulku takaa sen, että elämässä on säännöllisin väliajoin taitekohtia, sellaisia, joihin voi tarttua tai sitten ei. Esimerkiksi tänään, loppiaisena, päättyvät joulun pyhät. Tänään moni vie joulukuusen pois, siivoaa koristeet ja kääntää katseen uuteen, alkaneeseen vuoteen.

Mutta mikä siellä odottaa?

Vastaus: ei mitään ja kaikki.

Itse ajattelen, että elämässä olisi tärkeää tehdä tietoisia valintoja. Silti se ei tarkoita, että yrittäisi ylianalysoida tai kontrolloida kaikkea. Suunnan voi valita, mutta kaikkia sille osuvia kiemuroita ei.

Elämässä kaikki ei ole omissa käsissä eivätkä eri ihmisten lähtökohdat ole tasa-arvoisia. Siitäkin huolimatta itsellä on lopulta iso valta.

Itse haluaisin vanhana katsoa taaksepäin, ja todeta, että tein elämästäni itseni näköistä. Kenenkään ei pitäisi loputtomiin vain ajautua elämässään, sillä kuluneita päiviä ei saa takaisin.

Muutos on pelottavaa. Ihminen on tapaeläin ja totutut tavat tehdä asioita istuvat syvässä. Muutoksen pelkoa voi kuitenkin lievittää. Esimerkiksi niin, että ajattelee, että mikään ei ole lopullista. On lupa tehdä päätöksiä, ja sen jälkeen tehdä niitä uudestaan. Lopulta ihmisellä on käsissään vain nykyhetki, ja siinä hetkessä voi aina tehdä uuden valinnan.

Yhteiskunnassamme tulisikin kannustaa enemmän virheiden tekemiseen. Virheitä tai vääriä päätöksiä ei kannata pelätä, sillä lähes aina ne voi kumota ja ihan varmuudella niistä ainakin oppii. Tämän tajuaminen keventää elämisen taakkaa.

Lopulta elämässä ei tarvitse tehdä muuta kuin antautua sille. Antaa elämän tapahtua ja suostua sen virtaan.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutis- ja ajankohtaisryhmän toimittaja.