Kolumni: Netflixin shakkisarja Queen's Gambit nosti pinnalle nuorten naisten alkoholiongelman, joka somessa piiloutuu söpöjen skumppailtojen taakse

Kolumni: Netflixin shakkisarja Queen's Gambit nosti pinnalle nuorten naisten alkoholiongelman, joka somessa piiloutuu söpöjen skumppailtojen taakse

Siististi pukeutunut punatukkainen nainen oksentaa shakkiturnauksesta voittamaansa pokaaliin. Puklauksen jälkeen nainen juo lisää ja kaatuu lattialle.

Tulevissa kohtauksissa esitetään naisen elämää myöhemmin. Hänen ihonsa ja hampaansa ovat muuttuneet kellanharmaiksi, ja silmillä on suttuinen meikki. Juominen jatkuu, ja katsojalle käy selväksi, että nuoresta shakkikuningattaresta on tullut alkoholisti.

Nainen on näyttelijä Anya Taylor-Joyn esittämä Elizabeth Harmon, striimauspalvelu Netflixin uuden hittisarjan päähahmo. Itse sarja, yhdysvaltalainen Queen's Gambit eli Musta kuningatar, iskee tipattomana tammikuuna naamalle kuin märkä rätti.

Vaikka tilastojen valossa naisten alkoholismi on lisääntynyt ja alkoholikuolleisuus kasvanut usean vuosikymmenen ajan, ilmiötä kuvataan harvoin yhtä rajusti ja rehellisesti kuin jenkkisarjassa.

Televisiossa ryyppäävät naiset on totuttu näkemään koomisina hahmoina, kuten 2000-luvun alun Kumman kaa -hittisarjan Anne ja Ellu, jotka eivät koskaan saa maksatulehdusta tai edes pahoja darroja. Krapula huuhtoutuu kerta toisensa jälkeen alas kupillisella teetä ja "sellaista sattuu, kaikille" -asenteella.

Mutta Elizabeth Harmonille sattuu pahemmin. Alkoholi saa hänet mokailemaan ihmissuhteissaan ja mikä pahinta, tärkeässä shakkiottelussa. Karmean krapulan takia lapsineron aivot eivät toimi hänen elämänsä merkittävimmässä pelissä. Harmonin häpeä ja hiki haisevat kotisohvalla asti.

Päihderiippuvuuden surullinen puoli ei yleensä näy televisiossa saati sosiaalisessa mediassa, jossa naisten alkoholinkäyttö esitetään usein söpöinä, glitterintäyteisinä skumppailtoina, alkuillan kepeänä nousuhumalana ja viinijoogana. Instagramiin eivät sovi ne hetket, kun liikaa juonut bestis sammuu pitsalaatikon päälle tai ei muista, missä asuu.

Naisten juominen herättää jo huolta

Televisiossa ryyppäävät naiset on totuttu näkemään koomisina hahmoina, kuten 2000-luvun alun Kumman kaa -hittisarjan Anne ja Ellu, jotka eivät koskaan saa maksatulehdusta tai edes pahoja darroja.

Naisten alkoholinkäyttö ja etenkin liikakäyttö on yhä valtava tabu, ja siksi Queen's Gambit onnistuu hätkähdyttämään. Ilmiö ei kuitenkaan ole uusi. Miesten alkoholikuolleisuus on viime vuosina pienentynyt, mutta naisten ei samalla tavalla.

Myös 25–35-vuotiaiden naisten alkoholinkäyttöä selvittänyt kansanterveysjärjestö Syöpäjärjestöt on huolissaan nuorten naisten juomisesta ja sen arkipäiväistymisestä. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö, eli viinin lipitys silloin ja tällöin, kasvattaa riskiä sairastua syöpään ja muihin vakaviin sairauksiin, kuten masennukseen.

Queen's Gambit julkaistiin tärkeällä hetkellä, sillä korona-ajan poikkeusoloissa päihdeongelmat ovat kipeän ajankohtaisia. Etätyö ja sosiaalisten kohtaamisten vähentyminen ovat pahentaneet jo olemassa olleita riippuvuussairauksia ja niiden kaltaisia sairauksia, kuten syömishäiriöitä.

Vertaistukiryhmiä on jäänyt tauolle, ja sairastuneet ovat jääneet yksin. Eristäytyminen toimii koronan tukahduttamisessa, mutta on päihderiippuvaisille pahinta myrkkyä.

Häpeän voittanut

Ehkä Queen's Gambit on siksi niin aidontuntuinen ja raaka, että sarjan pohjana olevan kirjan kirjoittaja Walter Tevis itse oli alkoholisti. Hänen on kerrottu kirjoittaneen Elizabeth Harmonin rooliin palasen itseään.

Harmon taas on paitsi alkoholisti myös hyvä esikuva. Fiksu feministi voittaa häpeänsä, kertoo ystävälleen alkoholiriippuvudesta ja pelkonsa siitä, että on tuhonnut aivojaan.

Nuoren naisen päihdekamppailun esittäminen on kipeää katsottavaa, mutta myös tasa-arvoteko. Kun hekottelu, vähättely ja häpeä häviävät, yhä useampi alkoholismiin sairastunut nainen uskaltaa hakea apua.