Kolumni: Huomiota kielen rikkaruohoista — jättipökkövehka, Gotham City ja Lappeenrannan mahtailevat vallit

Tänä kesänä olen miettinyt ihan liikaa kielioppia.

Monenlaisissa teksteissä näkee nykyään lauseita, joissa verbi on monikossa, kun sen kuuluisi olla yksikössä. Tuliaiset ovat ostettu. Keisarilla ovat uudet vaatteet. Talot ovat rakennettu puusta.

Asiantuntijoiden mukaan tämäntyyppinen virhe on yleistynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Se on kielen jättiputki — viheliäinen rikkaruoho, jota kitketään oikein talkoilla ympäristön suojelemiseksi. Siksi innostuin, kun näin Lappeenrannan kirkon edustalla valleja esittelevän kyltin: ”Nämä vallit ovat rakennetut v. 1788”.

Näytti selvältä, että kyltissä on virhe. Senhän pitäisi olla ”vallit on rakennettu”! Luulin, että pääsen paljastamaan virheen, joka on välttänyt kielipoliisien haukansilmät vuosikymmenien ajan. Olin kuitenkin väärässä.

Kielitoimiston puhelinneuvonta kertoo, että vaikka muotoilu on vanhahtava ja kökkö, siinä ei periaatteessa ole virhettä. Verbistä johdettu ’rakennetut’ toimii tässä adjektiivin tapaan. Jos sanan korvaa adjektiivillä, lause alkaakin kuulostaa normaalilta: Vallit ovat vanhat.

Tällä rakenteella mikä tahansa huomio saa tonnin lisää painoarvoa.

Rakenne on siis luvallinen, mutta pikkuisen mahtipontinen. Vallit ovat rakennetut! Lause kalskahtaa keisarilliselta julistukselta. Se tavoittelee ylevää juhlallisuutta, mutta kuulostaa lähinnä kömpelöltä pullistelulta.

Se ei sittenkään ole kielen ukonputki, se on jättipökkövehka. Kasvi, jonka latinankielinen nimi tarkoittaa ’oudonmuotoista jättifallosta’, kuvaa paljon paremmin tätä tökeröä mahtailua.

Olen nyt yrittänyt totutella ajatukseen, että tällaisella rakenteella on olemassaolon oikeutus. Olen etsinyt sille käyttötapaa.

Anteeksi, ovatko nämä mehut pastöroidut?

Ylityöt ovat oikein kirjatut.

Ranskan vastustajat ovat lyödyt.

Tällä rakenteella mikä tahansa huomio saa tonnin lisää painoarvoa.

Luulen kuitenkin löytäneeni yhden alueen, jossa rakenne toimii. Supersankarigenressä tämä mahtaileva kömpelys on elementissään.

Jonain koleana yönä Gotham Cityssä alamaailman pääkelmi kokee elämänsä yllätyksen. Varjoista astuu esiin synkeä kostaja — arkkiviholliset kohtaavat viimein. Aika hidastuu. Kaikki ratkeaa tässä hetkessä. Kun sankari avaa suunsa, siinä saa kuulua hetken kohtalokas lopullisuus.

”Päiväsi ovat luetut.”

Markus Kuokkanern

Kyltti Lappeenrannan kirkon edustalla kertoo vallien historiasta.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet