Kolumni: Monen yrityksen toiminta loppuu, koska jatkajaa ei löydy

Kai Skyttä

Minna Kokki

Tiesitkö, että Suomessa on lähes kolmesataatuhatta yksityistä yritystä, jotka työllistävät noin puolitoista miljoonaa ihmistä? Näistä on pienyrityksiä jotka työllistävät alle 10 henkeä yli 90 prosenttia.

Yrittäjistäkin moni eläköityy lähivuosina. On arvioitu, että jopa kahdeksantuhatta henkeä vuosittain menettää työpaikkansa, kun yritykset lopettavat toimintansa ja jatkajia ei vaan millään löydy.

Yrittäjän eläkkeelle siirtyminen ei koskaan tapahdu hetkessä kuten palkansaajalla.

Myytävien yrityksen määrä kasvaa lähivuosina voimakkaasti. Yrityskauppojen määrä on selvästi kasvussa. Ilman ostajaa ja jatkajaa jääviä pienyrityksiä on silti aivan liikaa. On surullista, kun menestyvä työllistävä yritys vain laittaa pillit pussiin ja ajaa toimintansa alas.

Minun tai sinun yrityksesi, meidän työpaikka. Yrittäjän pitää havahtua eläkkeelle lähtöön ajoissa. Löydänkö jatkajan lapsista ja teen sukupolvenvaihdoksen? Haluaisiko työntekijöistäni joku ryhtyä yrittäjäksi? Myynkö koko yrityksen vai pelkästään liiketoiminnan? Vaihtoehtoja on ja apujakin löytyy. Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajanvaihdoshankkeen palvelu on yksi hyvä esimerkki. Yrittäjän eläkkeelle siirtyminen ei koskaan tapahdu hetkessä kuten palkansaajalla. Vaihtoehtojen miettiminen vaatii kaikissa tapauksissa hyvän suunnittelun ja paljon aikaa.

Uusyrityskeskusten kautta on yrityksiä alkuvuonna perustettu enemmän kuin vuosiin. Puolet näistä uusista yrityksistä on nuorten perustamia mikä on todella hieno asia. Nuorille yrittäjyys alkaa olla todellinen vaihtoehto tehdä työtä. Todellinen vaihtoehto uuden yrityksen perustamiselle on myös ostaa jo valmis liiketoiminta asiakkaineen. Luopuva yrittäjä usein ja mielellään tarjoaa myös mentorointiapua uudelle omistajalle. Luopumisen tuska helpottaa, kun yrittäjä näkee, että hänen vuosien työnsä jatkuu ja työntekijät saavat pitää työpaikkansa. Yhteiskunnan ja meidän kaikkien etu on, että yrityksen jatkavat toimintaansa, kasvavat ja työllistävät.

Kirjoittaja on Etelä-Karjalan yrittäjien puheenjohtaja.