Mänttäri: Valehtele sinäkin itsellesi, se kannattaa aina

Marleena Liikkanen

Mänttäri: Valehtele sinäkin itsellesi, se kannattaa aina

Tämä vuosi alkoi surullisissa merkeissä, kun jouduin hyvästelemään isoäitini. Yhdeksänkymppisen mammani näkökulmasta asiassa ei tosin ollut mitään surullista, sillä hänellä oli jo vuosia ollut sama toive kuin Aina Inkeri Ankeisella: oi luoja ota minut jo pois täältä.


Hän koki saaneensa näistä juhlista jo irti kaiken mahdollisen, mutta joutui odottamaan taksia harmillisen pitkään. Lopulta pimeyden keskellä vilkkui se kaivattu valopilkku.

Samaan aikaan kun toiset notkuvat jonotuslistalla, toiset haetaan tylysti kemuista kotiin ennen aikojaan. Vanhemmat joutuvat hautaamaan lapsiaan, hädin tuskin elämän keskipäivään ehtineet jättämään jo jäähyväisiä rakkaimmilleen. Vaikka yritämmekin uskotella toisin, niin mitään ikään perustuvaa lähtöjärjestystä ei ole olemassakaan. Niittokone voi huristaa kenen tahansa ylitse hetkenä minä hyvänsä.


Jos voisikin käydä vaihtokauppaa: elämäänsä kyllästyneet, syystä tai toisesta pois halajavat voisivat antaa rannekkeensa niille, jotka haluaisivat ajaa vuoristoradassa vielä muutaman kierroksen. Mutta eihän se mene niin.

Vanha kansakin sen jo tiesi: tasan ei käy onnen lahjat.


Ei ole reilua, ei. Se on itseasiassa niin epäreilua, että tekee mieli heittäytyä lattialle raivoamaan kuin uhmaikäinen karkkihyllyn edessä. Toisaalta, ei mitään reiluutta ole kukaan koskaan luvannutkaan. Vanha kansakin sen jo tiesi: tasan ei käy onnen lahjat. Eikä nallekarkit.


Miksi sitten sitkeästi uskomme oikeudenmukaisuuteen, vaikka kaikki merkit ympärillä huutavat sitä vastaan? Paha saa palkankorotuksen ja kiusaaja kukkulan kuninkuuden.


Koska elämästä selvitäkseen on pakko valehdella itselleen. On pakko uskoa, että jossain odottaa palkinto. Muuten kukaan meistä ei nousisi aamulla sängystä, muuten olisimme kaikki marketin lattialla toppahaalareissamme rääkyviä kolmevuotiaita.


Koska muuten tämä kaikki leviäisi käsiin.

Minna Mänttäri

minna.manttari@gmail.com

Kirjoittaja on taiteen sekatyöläinen.

Uusimmat uutiset