Kolumni: Musiikillinen ähky uhkaa jo ennen joulua — taidemusiikin tarjonta on erityisen vilkasta tänä viikonloppuna, mutta konserteista ehtii hyvin jatkoille keikkapaikoille

Kai Skyttä

Kolumni: Musiikillinen ähky uhkaa jo ennen joulua — taidemusiikin tarjonta on erityisen vilkasta tänä viikonloppuna, mutta konserteista ehtii hyvin jatkoille keikkapaikoille

Se oli parasta aikaa, se oli pahinta aikaa. Charles Dickensin Kaksi kaupunkia -romaanin (1859) avauslause soi elävän musiikin kuluttajan korvamatona tänäkin viikonloppuna. Päällekkäisyyttä on taas niin paljon.

Poprock-puolella valinnat ovat helppoja. Arttu Wiskari aloittaa Lappeen pikkujouluiltamat perjantaina ja edustaa eri genreä kuin Paperi T, joka keikkailee musiikkiprofiiliaan syksyn aikana piristäneessä Totemissa.

Muutenkin kevyempi kama on vaivattomasti saavutettavissa, sillä ravintolapuolen keikat alkavat edelleen varsin myöhään. Niille voi mennä siis kuin jatkoille taidemusiikin iltamista, joita kovin ähky juuri nyt koskee.

Aloitetaan tästä päivästä. Kitarafestivaalin kanssa kisaa kuukausittainen torstaiperinne, Jazz-klubi. Lampun lauteille nousee romanialaisesta kansanmusiikista jazziinsa vaikutteita ottava Elena & The Rom Ensemble.

Perjantaina kitarafestin kilpailijaa auttaa iso koko. Kaupunginorkesteri jatkaa Saimaa Sinfoniettana Suomen ja Liettuan jälkeen 100-vuotisjuhlaputkea Puolalla. Tarjolla on ikivihreää Mozartia ja uudempaa puolalaista.

Lauantai lisää vaikeusasteita. Ja kitara soi uskoo yllätyksen voimaan, mutta Nuijamiehessä voi jatkaa balkanilaista ja itäeurooppalaista meininkiä venäläisittäin klezmer-musiikkia veivaavan Dobranotch-bändin kera.

Päivä tuo kuorohaasteenkin. Carpe Diem Kehruuhuoneella on loppuunmyyty, mutta entäs nämä: Lemin laulumiehet laulaa itsensä 60-vuotiaaksi Lemillä ja Sini Kouvosen oppilaat joulun tervetulleeksi Savitaipaleella.

Sunnuntaina alkaa adventtiaika. Kitaratapahtuma tarjoaa harvinaisen kreolimessun, mutta monissa muissa paikoissa käynnistyy kova ja pitkä paikallinen perinne: kauneimmat joululaulut. Niihin osallistuminen saattaisi tuoda uutta ilmettä esimerkiksi maakunnan monituisten karaokepaikkojen vuodatusballadien artisteille. Ja jos ei jaksa laulaa itse mukana sunnuntaina, Imatran Immet juhlii impeyttään konsertilla Kulttuuritalo Virrassa.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan kulttuuritoimittaja.