Mänttäri: Känni ei ole yksityisasia

Marleena Liikkanen

Mänttäri: Känni ei ole yksityisasia

Ystävä oli käynyt konsertissa ja avautui tuohtuneena näkemästään: keskeisessä roolissa esiintynyt henkilö oli ollut lavalla humalassa ja melkein pilannut sekoilullaan koko taide-elämyksen.

Vaikka en itse ollut paikalla, pystyin hyvin eläytymään tilanteeseen. Tuli paha olo, kun ajattelin yleisössä kasvavaa vaivautuneisuutta ja vielä pahempi olo kun mietin, miltä tilanne mahtoi muista esiintyjistä tuntua.

Olen itsekin kokenut näyttämöllä sen jäätävän hetken, kun tajusin kesken kohtauksen että yksi vastanäyttelijöistä onkin täysissä lärveissä. Olen myös yrittänyt hampaat irvessä vetää bändikeikan kunnialla loppuun tilanteessa, jossa torvisektiosta töräytellään jallupäissään mitä sattuu ja kiipparisti melkein sammuu soittimensa päälle.

Ei ollut kivaa, ei. Onneksi nämä ovat olleet poikkeustapauksia.

Yhteistä näille tilanteille on se, että juoppo ei useinkaan tajua omaa tilaansa: siinä missä hän itse kuvittelee olevansa vain rennonletkeä seuramies tai hersyvä huumornainen, jolla on homma hanskassa, toisten silmissä hän onkin itsekäs ja arvaamaton perseilijä, jonka mopo on karannut käsistä jo kilometrejä sitten.

Riippuvuus kun on itsensä kieltävä sairaus, siinä sen tragedia.

Yhteistä on myös se, että ongelmaan olisi pitänyt puuttua jo aikoja sitten. Kun ihminen tuo känninsä spottivaloihin, ollaan jo ylitetty aika monta rajaa. Silloin se viimeistään lakkaa olemasta kantajansa yksityisasia.

Työpaikoilla ainakin pitäisi olla selkeät toimintaohjeet interventioon, mutta yksityiselämän puolella menee jo hankalammaksi. Asian ottaminen puheeksi on todella ikävää, siksi moni jättääkin sen tekemättä. Todennäköisin reaktio kun on ongelman vähätteleminen tai kokonaan kieltäminen ja raju hyökkäys vasten kasvoja. MINULLA EI OLE ONGELMAA, TEILLÄ MUILLA ON.

Riippuvuus kun on itsensä kieltävä sairaus, siinä sen tragedia.

Minna Mänttäri

minna.manttari@gmail.com

Kirjoittaja on taiteen sekatyöläinen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet