Kolumni: Elämä on nykyään paljon helpompaa kuin tajuatkaan

Pienet parannukset helpottavat arkea mutta jäävät huomioitta. Postipakettien lähettäminen ja noutaminen on vaivattomampaa kuin koskaan.

Kolumni: Elämä on nykyään paljon helpompaa kuin tajuatkaan

Arki voi tuntua raskaalta marras-joulukuussa: loskaa maassa, tuulilasi jäässä ja leipäjonossa porukkaa niin maan penteleesti. Todellisuudessa moni asia on paljon paremmin kuin ennen.

Postipalvelut on hyvä esimerkki. Postinjakaja-ruohonleikkaajille on räkätetty kahvipöydissä. Samaan aikaan pakettien lähettäminen ja noutaminen on muuttunut naurettavan sujuvaksi.

Lapsuuteni Kainuussa persimonia pyytämällä olisi saanut lähikaupan myyjältä tiukan mulkaisun.

Toissa lauantaina hoksasin puoli kymmeneltä illalla jouluostosteni tulleen perille. Muutamaa minuuttia myöhemmin seisoin lähi-Ärrällä paketti sylissä.

Toinen lähetys oli tullut Prisman pakettiautomaattiin. Kahmaisin sen mukaani seuraavana päivänä, kun olin ensin maksanut ruokaostokset itsepalvelukassalla.

Kaupasta saa muutakin kuin ruisleipää

Kaupoissa palvelu on parantunut muutenkin. Viime keväänä syötin lapselleni valmissosetta, jossa oli kvinoaa, bataattia ja mitälie-persimonia. Oman lapsuuteni Kainuussa persimonia pyytämällä olisi saanut lähikaupan myyjältä tiukan mulkaisun — kenties myös avarin naamatauluun.

Spotify ja muut suoratoistopalvelut riistävät musiikintekijöitä. Muutenkin koko homma on mennyt persimonilleen: kukaan ei enää kuuntele kokonaisia levyjä.

Todellisuudessa Spotify on laajentanut musiikin kuuntelua. Muista suoratoistopalveluista Netflix ja HBO ovat tuoneet laatua television katseluun.

Konttorien sulkeminen on pientä parannusten rinnalla

Pankit ja VR ovat saaneet kuulla kunniansa, koska lippupisteitä ja konttoreita on pantu kiinni. Harvemmin kukaan huomauttaa, miten sujuvaa lipun osto on sovelluksella.

Enää ei tarvitse rahapulassa arpoa kassamyyjän katseesta, riittääkö kate. Tilin saldon voi vilkaista noin kymmenessä sekunnissa kauppajonossa.

Oman arjen pienet parannukset tuntuvat mitättömiltä, kun lukee uutisia tuloerojen kasvusta tai massatyöttömyydestä. Yhteiskunnasta löytyy kuitenkin aina epäkohtia. Muistakaa nauttia persimoneistanne.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimittaja Kaakon Viestinnässä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat