Kolumni: Keskustan tyhjistä liiketiloista on syytetty kaupungin päättäjiä — Heitä pitäisi kuitenkin kiittää, koska Lappeenrannassa on tehty oikeansuuntaisia ratkaisuja ja pelastettu se, mikä pelastettavissa on

Kai Skyttä, 5f773edf-df4f-448a-9c5b-72d2247b682f

Kolumni: Keskustan tyhjistä liiketiloista on syytetty kaupungin päättäjiä — Heitä pitäisi kuitenkin kiittää, koska Lappeenrannassa on tehty oikeansuuntaisia ratkaisuja ja pelastettu se, mikä pelastettavissa on

Hiipiikö tyhjien liiketilojen tauti Lappeenrannan vanhasta keskustasta jo kauppakeskus Galleriaankin? Entisen Suomen tax free -myynnin ykkösen menestystarina on muuttunut taisteluksi vapaiden liiketilojen eteen vedettyjä teräksisiä rulo-ovia vastaan.

Jos Weeran korttelin rakentaminen alkaa, muuttaisiko sieltä liikkeitä Galleriaan? Vai siirtyvätkö ne Armadaan? Isoon-Kristiinaankaan kun ei enää mahdu.

On vaikea kuvitella, että aika tylsään maisemaan istutettava hallimammutti viekoittelisi itsessään asiakkaita.

Laajennetun Ison-Kristiinan resepti on toiminut. Elokuvateattereilla, teatterilla, ravintoloilla ja muilla palveluilla ryyditetty kokonaisuus vetää kuin häkä.

Kyse on nollasummapelistä: kun uusi keskustan liiketila täyttyy, joku muu tyhjenee.

Lisää liiketilaa ei näillä näkymin juuri tarvita, uudistumista kuitenkin. Keskustaan kaavailtua monitoimiareenaakaan ei lasketa liiketilojen varaan. Areenaan tulisi kuitenkin runsaasti ravintoloita, jotka ehkä kumisevat tyhjyyttään hallin hiljaisen kesäkauden. On vaikea kuvitella, että aika tylsään maisemaan istutettava hallimammutti viekoittelisi itsessään asiakkaita.

Vanhojen kauppakeskusten sekä Valtakadun autiudesta on syytetty kaupungin päättäjiä ja kaupunkisuunnittelijoita. Heitä pitäisi kuitenkin kiittää. Lappeenrannalla on monta valttikorttia käsissään.

Lappeenrannassa päätettiin tehdä kauppakeskus ydinkeskustaan. Ilman tätä ratkaisua koko keskusta olisi kuin Veturi-valinnan tehneellä Kouvolalla: läpeensä lohduton.

Ja toisin kuin monessa muussa kaupungissa, Lappeenrannan keskustassa rakentaminen jatkuu vilkkaana. Keskustaan uskotaan.

Lappeenranta on rakentanut keskustaan muun muassa Vapauden aukion puiston kirjaston eteen, Marian aukion, kunnostanut Kansalaistorin ja Kauppakatua kävelypainotteiseksi. Hyvä. Toteutuksista voi olla montaa mieltä, mutta mitä viihtyisämpi keskusta, sitä paremmat menestymisen mahdollisuudet.

Kaupan vaatemyynti pienenee, mutta etenkin ravintoloiden ja palvelujen kysyntä taas kasvaa. Keskustaan tullaan viihtymään.

Ja viimein Lappeenrannassa ollaan tilanteessa, jossa keskustaa ei tuki yksikään iso työmaa — ainakaan toistaiseksi.

Verkkokaupan kasvu näivettää keskustoja. Jopa Helsingissä ostoskeskuksia suljetaan, ja uusi Redi jäi ainakin alkuun suutariksi.

Venäläisten ostosmatkailun väheneminen tuntuu erityisesti Lappeenrannassa. Venäläiset ovat kuitenkin edelleen mahdollisuus Lappeenrannalle.

Ikeakin testaa keskustamyymälöitä. Sen sijaan Ikea ei Suomen uuden maajohtajansa mukaan (HS 1.12.) aio nyt lisätä tavaratalojen määrää.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittaja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset