Kolumni: Peruskoulu pilalla ja oppilaat heitteillä

Oppilaat mellastavat oman onnensa nojassa. Ne, jotka osaisivat muutenkin, pärjäävät. Muut tipahtavat kelkasta, hyvä jos oppivat edes lukemaan.

Kauhukuvat pulpahtavat esiin lähes aina, kun lehden sivuilla kerrotaan uusista kouluista tai opetussuunnitelmista.

Tulevaisuuden ekaluokkalaiset nauravat kuullessaan vanhoista ajoista, jolloin luokan ovi vedettiin oppitunnin alkaessa lukkoon.

Koulumaailma kohkaa oppilaan aktiivisuudesta, ilmiölähtöisyydestä ja ties mistä. Tutun koulujärjestelmän pöllyttäminen saa olon epävarmaksi. Miten lapset pärjäävät uudenlaisessa koulussa, ja saavatko he opettajalta apua ollenkaan?

Lappeenrannan uuden Pontuksen päiväkotikoulun rehtori Katri Kurronen sanoi (ES 2.8.2017), ettei opettamisen katoamista ole syytä pelätä. Se vain muuttaa muotoaan: ryhmä, jota opettaja ohjaa kerralla, voi esimerkiksi uudessa Pontuksen koulussa olla pienempi kuin mihin on totuttu.

Järjestelyä helpottavat koulun uudenlaiset luokkahuoneet, solut. Ne ovat muunneltavia tiloja, joissa opiskelee alakoululaisia eri luokka-asteilta. Jokaisella oppilaalla on vastuuopettaja, mutta kaikki solun opettajat voivat opettaa kaikkia solun oppilaita. Lukujärjestykset joustavat, ja asioita voidaan oppia myös yhdessä yli luokkarajojen.

Luokkaa, jossa kaikki oppilaat oppisivat täsmälleen samaan tahtiin, ei todennäköisesti ole olemassakaan. Jos joustavammat rakenteet — niin koulun seinissä kuin käytännöissäkin — helpottavat oppilaiden huomioimista yksilöinä, niille kannattaa minusta antaa mahdollisuus, vaikka ajatus aluksi hitusen hirvittäisikin.

Aika näyttää, millaisiksi arjen käytännöt uudenlaisissa kouluissa muodostuvat. Voi olla, että seinät rakennetaan takaisin. Mutta voi myös olla, että tulevaisuuden ekaluokkalaiset nauravat kuullessaan vanhoista ajoista, jolloin kouluissa oli luokat ja luokan ovi vedettiin oppitunnin alkaessa lukkoon.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.