Kolumni: Jylhän lingolle olisi käyttöä Berliinin EM-kilpailuissa, kun Suomen kolmen mitalin tavoite uhkaa jäädä haaveeksi

21439330-6adb-4ca3-929e-5509434bcd06

Vähintään kolme mitalia ja tulos on hyvä. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen linjasi ennen Berliinin EM-kisoja tavoitteen, johon hän toivoi ja ehkä uskoikin pari vuotta kasvaneen nuorten kaartin yltävän.

Kisojen puolessa välissä näyttää vahvasti siltä, että Kemppainen joutuu päätöspäivänä sunnuntaina jatkamaan yleisurheilun 2000-luvun kusitolppana.

Kemppaisen pelastustoiveet ovat hiekkalaatikolla. Vaivattomasti finaaliin loikkinut Kristiina Mäkelä (karsinnan 8.) ja torstaina kolmiloikassa karsiva Simo Lipsanen (tilaston 10.) voivat vielä pelastaa paljon, mutta lankulle pitää osua täydellisestä ja lentää kuin Edwards (Jonathan, ei Eddie).

Mäkelän ennätys on tämän kesän Kalevan Kisoissa tehty 14,31. Mitali vaatii karsintojen perusteella Heli Koivulan SE:n 14,39 rikkomista.

Lipsasen ennätystulos on viime kesän SE 17,14. Alkukaudella lankku on ollut vähän kateissa. Ennätys olisi kisassa jo kovaa valuuttaa.

Pika-aidoissa Nooralotta Neziri (tilaston 8.) sai ajallaan suoraan välieräpaikan. Ennätys 12,81 on parin vuoden takaa, mutta riittäisi korkealle eurooppalaisissa karkeloissa. Nezirin hetki on torstaina alkuillan välierissä ja pari tuntia myöhemmin finaalissa.

Mitalitoiveiden kantajista Aku Partanen (osallistujien tilaston 2. ennen kisoja) hyytyi armottomassa helteessä tiputukseen, kun nesteet eivät imeytyneet.

Seiväshyppääjä Wilma Murto (9.) ei läpäissyt karsintaa ja samoin kävi keihäskomeetta Oliver Helanderille (6.).

Taas kerran tarvittaisiin ”Jylhän linkoa”, Pielaveden Jylhän kylän suurta poikaa Antti Ruuskasta, mutta kolhuisen kauden huipennuksessa matkaa saksalaisiin on vielä kymmenen metriä.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimituksen esimies.