Kolumni: Tylsääkin tylsempi elämä

Se alkaa takapenkillä heti kun auto on nytkähtänyt liikkeelle. Joskus jo sisällä lähtöä ennakoiden.

— Voinks mie kattoo siun puhelinta, tivaa kuskilta omaälypuheliton eskarilainen. Hänen vanhempi kollegansa istuu jo takapenkillä puhelin tanakasti kourassa ja piuhat syvällä korvissa.

Takaraivoon nassahtaa liman resepti ja otsalohkoon mojova päänsärky.

— Etkö voisi piirrellä? Katsella maisemia? Syödä jotain? Entä jos juteltaisiin?

Vastaus on selvä:

— Ei käy, se on tylsää.

Sekunneissa alkaa takapenkiltä pauhata video, jossa joku nenäänsä honottava pikkutyttö värkkää slimeä, kertoo huikeasta päivästään tai esittelee vaikuttavaa meikkikokoelmaansa.

Ei tarvitse kuskin haaveksia radion avaamisesta pitkänkään ajomatkan aikana. Takaraivoon nassahtaa liman resepti ja otsalohkoon mojova päänsärky.

Isompaa matkustajaa on turha patistella luurin parista lukemaan kirjaa.

— Lukeminen on tylsää, en tarvi sitä mihinkään.

Järkiperustelut lukemisen merkityksestä omille uravalinnoille ja koko tulevaisuudelle kuitataan tutusti.

— Ihan sama!

Huoltaja voi vain toivoa, että aika auttaa asiaa. Tosin toiminta naapuriautoissa ei anna lupaavia ennusmerkkejä — liikennevaloissa näkyy syliinsä sinistä valoa tuijottelevia aikuisiakin. Kai siellä olisi muuten tylsää odotella vihreää.

Omaa tylsyyden sietokykyä on venyttänyt äiskänä oleminen. Sillä tunnustaa pitää, että pikkuvauva, vaikka se kuinka söpö onkin, on tylsää seuraa. Ei puhu, ei puuhaile, teettää vain hirveästi töitä, likaisiakin.

Ja kun käärö vähän varttuu, arkirutiineita junnataan.

Takapenkkiläisten tulevaisuus askarruttaa. Miten ne tätä tylsää elämää hallitsevat, kun edessä on mittava määrä kokeeseenlukuja, ruoanlaittoja, automatkoja, siivouspäiviä, töihinlähtöjä, hampaidenpesuja, nukkumaanmenoja?

Se tietysti voisi innostaa, jos niistä kaikista kuvaisi videota. Markkinoinpa sitä takapenkille. Omaa laiffia livenä.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimittaja Imatralla.

Minna Mäkinen

Minna Mäkinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.