Sisältöjohtajalta: Jos suomalaiset siirrettäisiin Brasiliaan, olisimme pulassa

Sisältöjohtajalta: Jos suomalaiset siirrettäisiin Brasiliaan, olisimme pulassa


Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme puhui parikymmentä vuotta sitten toimittajille luovuudesta. Hurme painotti, että luovuus tarvitsee rajat.
Illalla koulutukseen osallistuneet menivät katsomaan Hurmeen johtaman teatteri Telakan harjoituksia. Pomo oli asettanut rajat, mutta luovuutta lavalla näkyi paljon. Myös erinomaisen tiivis yhteishenki kuului ja tuntui.

Parin viikon piipahdus Brasiliassa sai pohtimaan luovuutta. Olemme kaikki lukeneet pääasiat Brasiliasta – rentoja ihmisiä, huikean kaunis luonto, eriarvoisuutta, köyhyyden kasvattamaa rikollisuutta ja kahvia.
Pitääkö maailman onnellisimman kansan ottaa oppia Brasiliasta, joka sijoittui vastaavassa YK:n mittauksessa 28:nneksi? Pitää ja ei.
Suomalaisten onnellisuus perustuu pitkälti siihen, että Suomi on monipuolisesti turvallinen maa. Täällä rikollisuus pysyy viranomaisten toiminnan takia kurissa, luonnonkatastrofit eivät koettele ja yhteiskunta tukee ahdingossa olevia. Näistä meillä ei ole vara luopua.
Näen yhä silmissäni Rion kadulla asuvan nuoren äidin pienen vauvansa kanssa. Puhumme kodittomista, ja saatamme tietämättämme nähdä heitä Suomessakin. Brasiliassa heitä ei voi olla näkemättä.
Hyvä, ettei tuo näky katoa. Se on muistuttaa murheiden mittasuhteista.

Toinen muistijäljen jättänyt asia on iloiset kasvot, naurut, iloinen yhdessäolo.
Suomalaiseen elämäntapaan voisi ottaa ripauksen brasilialaista rentoutta ja kykyä nauttia.
Maailman muuttuessa esimerkiksi suomalainen insinööriosaaminen voisi jalostua pari pykälää luovempaan suuntaan. Peliteollisuuden menestystarinoiden takana on uskomaton määrä luovuutta. Sellaista rentoa villasukkameininkiä, jossa tulos syntyy vapaamuotoisen tiimin luovuuden kautta. Pelkillä prosessikaavioilla eivät Rovio ja Supercell olisi maailmaa valloittaneet.

Jos hyväksymme Hurmeen periaatteen, voisimme itse kukin miettiä, mitä suomalaista yhteiskuntaa kannattelevien hyvien rakenteiden sisällä voisimme tehdä toisin.
Suomalaisen popin ikoni Eppu Normaali kehotti pitämään ikävää!
Mitäpä jos pidettäisiinkin lystiä? Samban karnevaalitulitukseen suomalainen peruslantio ei ehkä taivu, mutta jotain keinuntaa arkeen meidän pitäisi saada.
Jos siirtäisimme rapiat viisi miljoonaa brasilialaista Suomeen, he säähän totuttuaan ottaisivat elämästä ilon irti. Jos taas meidät siirrettäisiin Brasiliaan, olisimme pulassa.

Maailman muuttuessa esimerkiksi suomalainen insinööriosaaminen voisi jalostua pari pykälää luovempaan suuntaan.
Luetuimmat

Kommentoidut