Kolumni: Kun annat jääkaappisi tutustua sinuun, voi siitäkin tulla ystäväsi

Kolumni: Kun annat jääkaappisi tutustua sinuun, voi siitäkin tulla ystäväsi

Briteissä on tullut myyntiin maailman ensimmäinen jääkaappiin asennettava kamera, jonka tarkoitus on kuvata jääkaappisi sisältö ja näin helpottaa kaupassa käyntiäsi ja vähentää ruuan hävikkiä. Kamera maksaa 99 puntaa, ja sen voi asentaa mihin tahansa olemassa olevaan jääkaappiin.

Inhoan kaupassa käyntiä. Kauppalistalla on usein samat asiat ja jonottaminen on hanurista. Itse kaupassa käynti tuntuu turhalta prosessilta, kun oikeasti vain haluaisin, että kotonani on tarvitsemani elintarvikkeet ja tavarat.

Jääkaappikamera on ensimmäinen askel kohti tavoitteeni täyttymistä ilman turhaa prosessia. Kulutukseni on aivan varmasti riittävällä tarkasteluvälillä vakio, joka pystyttäisiin matemaattisesti ja tuotekohtaisesti mallintamaan jääkaappini datan perusteella. Näin jääkaappini voisi alkaa ennakoida ostotarpeitani. Se voisi olla suoraan yhteydessä vakiokauppaani, ja toimitustapojen kehittyessä voisin saada tarvitsemani tarvikkeet kotiini.

Voisin tietysti myös halutessani täydentää kauppalistaani esimerkiksi kännykälläni. Tämän toteutuessa minun ei tarvitsisi enää sovittaa aikataulujani kaupassa käyntiin ja voisin käyttää vapautuvan ajan muuhun tekemiseen.

Ruokakauppa ei olisi enää betonirakennus, vaan palvelu, jonka tarkoitus olisi vapauttaa minut ajasta ja paikasta. Ei siksi, että olisin laiska, vaan jotta voisin tehdä enemmän töitä, viettää aikaa läheisteni tai koirani kanssa ja liikkua — käyttää vieläkin enemmän aikaa arvostamieni asioiden parissa.

Itse kaupassa käynti tuntuu turhalta prosessilta, kun oikeasti vain haluaisin, että kotonani on tarvitsemani elintarvikkeet ja tavarat.

Kaiken tämän tietysti mahdollistaa huikeaa vauhtia digitalisoituva maailma ja ainakin jonkinasteinen tiedonkeruu minusta tai perheestäni kuluttajana. Itse en tästä vaivaannu — digitaalinen palvelu on kuin henkilökohtainen assistentti, ja jotta se pystyisi minua parhaiten auttamaan, tulee sen tuntea minut. Ystävän lailla, ehkä jopa paremmin. Teen oikeastaan vaihtokaupan, kun kerron itsestäni ja vastineena säästän minulle kaikkein arvokkainta — aikaa.

Riina Salmimies

riinasalmimies@gmail.com
Kirjoittaja on kemiantekniikan tohtori.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset