Päätoimittajalta: SAK pyllisti nuorten suuntaan – Ihan sama, ajatteli moni alle kolmikymppinen

Eeva Sederholm
Eeva Sederholm

Pitäisikö nuoremman työntekijän saada helpommin kenkää kuin vanhemman? Kysymys nousi kuluneella viikolla keskusteluun, kun työntekijäjärjestö SAK ilmoitti seuraavan vaalikauden tavoitteekseen muuttaa lakia irtisanomisista.

Järjestön päämäärä tulevalle vaalikaudelle on, että työnantaja velvoitettaisiin suosimaan yt-neuvotteluissa talossa pisimpään olleita. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että vanhimmat työtekijät olisivat nuorempia paremmin suojassa potkuilta.

Kunhan nyt edes löytäisi jonkun paikan työmaailmassa. Tähän todellisuuteen työväenaatteen pitäisi päästä käsiksi.

SAK:n mukaan tämä parantaisi työllisyyttä. Työuran loppupäässä on vaikea saada uutta työtä, jos edellinen menee alta. Järjestön pääekonomisti Ilkka Kaukoranta perusteli Twitterissä, että jos tämä toimii Ruotsissa, miksei toimisi täälläkin.

Ehdotus ei saanut suurta vastakaikua missään – edes demareissa. Myös SDP puheenjohtajaansa Antti Rinnettä myöten tyrmäsi esityksen.

Iltalehti analysoi, että koko manööveri olisi ollut demareilta tilaustyö. Kun puolue pääsi tyrmäämään Hakaniemestä tulleen aloitteen, samalla se sai pesäeroa syksyn mittaan työtaisteluita lietsoneeseen ay-liikkeeseen.

Lopulta SAK riensi toppuuttelemaan, että työuran pituus olisi vain yksi kriteeri muiden joukossa. Muita perusteita olisivat ammattitaito, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky ja huollettavien määrä.

Tässä vaiheessa esitys alkoi kuulostaa aika paljon siltä, mitä monen alan työehtosopimukseen on jo tällä hetkellä kirjattu. Viesti ay-liikkeestä, joka suojelee hyvätuoloisimpia jäseniään, oli kuitenkin jo päässyt läpi.

SAK:n esitys oli huonosti harkittu. Ay-liike kärvistelee parhaillaan sen kanssa, miten tavoittaa nuoria. Ammattiliittoon liittyminen ei kiinnosta, ja jäsenmäärät tippuvat.

Kolmen suurimman palkansaajajärjestön jäsenmäärät pienenivät kolmen viime vuoden aikana lähes kolme prosenttia.

Houkuttelevaksi vaihtoehdoksi on noussut työttömyyskassa, josta saa työttömyyskorvausta, mutta joka ei aja poliittista agendaa. Niin sanottu Loimaan kassa on ollut jäsenmäärältään Suomen suurin työttömyyskassa jo pitkään.

Ulostulollaan SAK lisäsi pyllisti nuorten suuntaan sen sijaan, että olisi osoittanut uudistumiskykyä ajattelussaan.

Työelämä muuttuu kovaa vahtia, eivätkä työväenliikkeestä ponnistavat instituutiot ja poliittisen liikkeet ole pysyneet perässä. Uhka on, että nuoret sukupolvet kokevat jäävänsä porukan ulkopuolelle.

Monen nuoren oma työura näyttää pätkätyöltä tai yrittäjyydeltä. Yhä useampi alle kolmekymppinen tekee osa-aikatyötä, vaikka haluaisi vakituisen työsuhteen. Samaan aikaan eläkeikää nostetaan ja koko maailma lietsoo epävarmuutta.

Tällaisessa tilanteessa riitely vakituisen työntekijän irtisanomisjärjestyksestä tai irtisanomiskriteerien helpottamisestä ei välttämättä tunnu missään. Ne eivät kosketa omaa elämää.

Kunhan nyt edes löytäisi jonkun paikan työmaailmassa. Tähän todellisuuteen työväenaatteen pitäisi päästä käsiksi.


Kirjoittaja on Etelä-Saimaan päätoimittaja.