Kolumni: Hallituksen suosio ropisee

Puolueiden kannatuskyselyiden tulokset ovat pitkään olleet itseään toistavia ja siksi myös aika vähän kiinnostavia. Helsingin Sanomien keskiviikkona julkistaman kyselyn myötä niihin tuli kuitenkin ihan uutta eloa. Kyselyn tulos saanee aikaan väreilyä ainakin Keskustan ja Uuden vaihtoehdon riveissä.

Pääministeripuolue Keskusta alkaa vaarallisesti lähestyä niitä lukemia, joissa se oli kesällä 2012, kun Juha Sipilä valittiin puheenjohtajaksi. Tällä menolla saattaa käydä toteen Sipilän lausunto, jonka mukaan hän on valmis uhraamaan oman suosionsa, jotta Suomi saadaan taas kuntoon.

Sote-poukkoilulla on varmasti ollut vaikutusta lukemiin.

Suomen kunto on viime aikoina parantunut, mutta toistaiseksi se ei ole näkynyt hallituksen suosiossa, päinvastoin. Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa kyselyssä alle puolet eli 49 prosenttia vastaajista epäili hallituksen kykyä hoitaa maan asioita. Sote-poukkoilulla on varmasti ollut vaikutusta lukemiin. Siinähän Suomen terveydenhuoltoa on pantu lähinnä myyntikuntoon, mikä ei ole kaikkia äänestäjiä innostanut.

Pahimmat värinät koetaan kuitenkin perussuomalaisten eteisissä ja kammioissa, niin entisten kuin nykyistenkin. Uudelle vaihtoehdolle luvataan vain 2,5 prosentin kannatusta. Sillä kyllä laskennallisesti saisi viisi kansanedustajan paikkaa, yksi kullekin ministerille, mutta todellisuudessa noin pienen kannatuksen toteutuminen merkitsisi puolueen katoamista lähes kokonaan kartalta. Ryhmän kellokkaat, kuten Timo Soini – jos asettuu vielä ehdolle – Sampo Terho ja Jussi Niinistö uusisivat paikkansa, mutta muiden tulevaisuus olisi vähemmän ruusuinen.

Uusi vaihtoehto on hallituksen heikoin lenkki. Saa nähdä, miten se kestää esimerkiksi pakolaispolitiikkaan esitetyt muutokset. Tosin ei se voi noilla luvuilla ryhtyä hajottamaan hallitusta ja ottaa riskiä uusista vaaleista, kuten ei Keskustakaan.

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.