Rahaa lämmitykseen ja palkatonta työtä — Teollisuusneuvos ojensi auttavan kätensä ja toi joulun lintuhoitolan väelle ja eläimille

Rahaa lämmitykseen ja palkatonta työtä — Teollisuusneuvos ojensi auttavan kätensä ja toi joulun lintuhoitolan väelle ja eläimille

Yksi joululahja on jo jaettu, eläimille. Lopettamisuhan alla ollut Pyhtään lintuhoitola voi jatkaa toimintaansa. Viime hetkillä joulun alla syntyi uusi yhdistys, joka ottaa hoitolan byrokratian pyörittääkseen.

Etelä-Karjalastakin on 20 vuoden aikana viety hoitolaan siivekäs poikineen. Lintuhoitolassa työskennellyt Arto Hokkanen ei ole säästellyt vaivojaan hoitolassa eikä muuten. Neuvoja eläinten ensihoitoon on Pyhtäältä saatu vuorokaudet ja viikot läpeensä.

Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri vetäytyi hoitolan hallinnointivastuusta, koska se vei liikaa resursseja sen varsinaiselta tehtävältä, ekosysteemien suojelulta.

Perustelun ymmärtää. Yksittäisen eläimen hätä koskettaa, mutta jos on pakko valita, tärkeintä on vaikuttaa siihen, että eläimille säilyisi elinympäristöjä.

Juuri joulun alla kuultiin taas hälyttäviä tietoja Suomenkin luonnon tilasta. Se ei paljosta puheesta huolimatta ole suinkaan parantunut. Noin puolet maan luontotyypeistä arvioitiin uhanalaisiksi, Etelä-Suomessa liki 60 prosenttia.

Elinympäristöjen suojelu ei sulje pois sitä, että myös eläinyksilöitä täytyy voida auttaa. Lakikin siihen velvoittaa, mutta ennen kaikkea moraali. Ihmisen toiminnan takia moni eläin kuolee ja vammautuu. Jos eläin on autettavissa, voimme vähän maksaa velkaamme niille.

Eläinten auttamista arvostellaan joskus sillä perusteella, että maailmassa olisi paljon muitakin autettavia. Peruste on huono: aina jossain on vielä isompi hätä. Maailma paranee silti vain pala kerrallaan.

Pyhtäällä palasensa kantoi kekoon paikallinen teollisuuspatruuna Reino Uusitalo, Kymenlaakson paras veronmaksaja viime vuodelta, joka tuli mukaan hoitolan uuteen kannatusyhdistykseen.

Ympäristöministeriön rahoitus eläinhoitoloille on muuttumassa, ja Uusitalo rahoittaa hoitolan juoksevia kuluja kuten lämmitystä siihen asti kunnes jatkokuviot selviävät. Lintuja hoitava Hokkanen taas tekee siihen asti töitä palkatta.

Varpunen jouluaamuna kiittää. Lahja luonnolle on aina lahja myös ihmiselle.

Luetuimmat