Kolumni: Kotimaassa moni asia on mennyt parempaan - maailmalla ei

Kolumni: Kotimaassa moni asia on mennyt parempaan - maailmalla ei

Mitä päättyneen vuoden uutisvirrasta on jäänyt mieleen?

Aloitetaan hyvillä asioilla. Yhä useampi suomalainen on saanut työtä. Valtionvelkaa päästiin monien vuosien jälkeen hitusen lyhentämään, millä on ainakin itselleni suuri psykologinen merkitys. Olkoonkin, että velanmaksun kääntöpuolena ovat olleet kohtuuttomat leikkaukset joihinkin kansalaisten etuuksiin ja koulutukseen. Kaikilla ei mene hyvin.

Tietoisuus ympäristöasioista ja ilmastonmuutoksesta on lisääntynyt. Puhutaan matkustamisen ja jopa syömisen ympäristövaikutuksista, kestävistä metsänkäsittelytavoista ja sähköautoista. Tässäkin on mahdollisuus mennä äärimmäisyyksiin, jos sinänsä ympäristöystävällistä ruokaa rahdataan meille maailman ääristä, joskus jopa lentorahtina, tai jos sähköauton elinkaaren mittaiset ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin modernin polttomoottoriauton.

Suomalaiset arvostavat nyt omaa maataan. Se voi olla peruja vaikka koulumenestys-, korruptio- ja onnellisuustutkimuksista, tai 100-vuotisjuhlinnasta, tai siitä, että yhä useampi suomalainen on nähnyt maailmaa turistina ja työkomennuksilla. Sotaveteraanien ja menneiden sukupolvien työn arvostus on lisääntynyt, kun suomalaisten omanarvontunto on kohentunut.

Iloita sopii esimerkiksi nuorten pelifirmanerojen menestyksestä, mikä osoittaa, että meillä voidaan kehittää jotain aivan uutta myytävää maailmalle. Sama koskee ympäristöteknologiaa, vaikkapa metsäteollisuuden uusia innovaatioita.

Entä mikä aiheuttaa ikäviä tuntemuksia?

Sodat ja terrorismi maailmalla ovat jatkuneet. Suurvallat Yhdysvallat ja Venäjä ovat halunneet irtautua yhteisistä pelisäännöistä. Eurooppa on hukannut sen yhteisen sävelen, joka sillä oli vielä 10 vuotta sitten.

Surullisinta on, että ihmiskunta hukkaa voimavarojaan taas asevarusteluun, kun sillä olisi elintärkeitä yhteisiä ongelmia ratkottavanaan.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan tuottaja.

Luetuimmat