Kolumni: Tuore lempi tekee maailmasta kauniimman paikan, ja sitä uskaltaa jo vähän hehkuttaakin

Kai Skyttä

Kolumni: Tuore lempi tekee maailmasta kauniimman paikan, ja sitä uskaltaa jo vähän hehkuttaakin

Mennyt koronakevät ei ollut itselleni pelkkää murhetta ja ahdistusta: aivan loppumetreillä toukokuun tuulet toivat tielleni odottamattoman onnen uuden, läheisen ihmissuhteen muodossa.

Tietenkin tuore lempi tekee maailmasta heti kauniimman paikan, mutta erityisen ihanaa on ollut myös saada tuntea ystävien ja läheisten vilpitön ilo. Kun joku rutistaa oikein kovaa ja kuiskuttaa korvaan, miten onnellinen hän onkaan puolestani, se tuntuu samalta kuin lämmin peitto ja kuuma kaakao hyisenä talvi-iltana. Silloin ollaan syvällä ihmisyyden ytimessä.

Kipu ja sen kunnioittaminen

Samalla olen tuntenut viiltävän piston sydämessäni: olenko aina osannut itse iloita toisen puolesta, varsinkaan silloin kun oma mieli on ollut vereslihalla? Silloin toisen onni voi olla kipeä muistutus jostain, mitä vaille kokee itse jääneensä.

Samasta syystä olen arkaillut oman onneni hehkuttamista heille, joiden tiedän paikkailevan omaa sydäntään pettymysten jäljiltä. Ehkä silloinkin olisi hyvä olla rehellinen ja sanoa suoraan että anteeksi, juuri nyt en pysty iloitsemaan kanssasi. Olemme vain ihmisiä, ja ihmisyyteen kuuluu myös toisen kivun kunnioittaminen.

Myötäinto on tärkeä taito

On tärkeää osata olla läheisilleen läsnä silloin kun maailma potkii päähän, mutta aivan yhtä tärkeää on olla paikalla myös onnen hetkinä. Myötätunnon lisäksi tarvitsemme myötäintoa, toisen iloon ja innostukseen vastaamista.

Jos huomaa toistuvasti olevansa kykenemätön eläytymään toisen iloon tai olevansa jopa kateellinen toiselle tämän onnesta, on syytä huolestua ja pysähtyä pohtimaan, mistä oikein on kyse.

Esimerkiksi pitkittynyt stressi, masennus ja uupumus heikentävät kykyä eläytyä toisen ihmisen tunteisiin ja voivat myrkyttää mielen salakavalasti. Silloin saattaa helposti unohtua se, ettei maailmassa ole rajattua määrää onnea ja onnistumisia, eikä toisen onni ole koskaan itseltä pois.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen taiteen ja viestinnän sekatyöläinen.

Luetuimmat