Kolumni: Ei yllätystä — Italia oli liikaa

Kalle Sipiläinen verkkokolumnikuva 2018
Kalle Sipiläinen verkkokolumnikuva 2018

Suomi kärsi lauantai-iltana 2—0-tappion jalkapallon EM-karsintojen avausottelussa Koillis-Italian Udinessa.

Lukemat eivät olleet suuri yllätys, vaikka viime kesän MM-kisoista lähes sensaatiomaisesti karsiutunut Azzurri onkin muutostilassa ja Huuhkajat vielä syksyn Kansojen liigan huuman jälkihöyryissä.

Lopputulos oli hyvin tyypillinen maiden välisissä kohtaamisissa viimeisen 30 vuoden aikana. Suomen edellinen ja ainut voitto saapasmaasta on ajalta ennen itsenäisyyttä.

Tukholman vuoden 1912 olympialaissa Suomi oli jatkoajan jälkeen parempi maalein 3—2. Historiankirjojen mukaan ottelua seurasi 600 katsojaa, eli suurin piirtein saman verran kuin uskollisia suomalaisia kannattajia oli matkannut viikonlopuksi Udinen Friuli-stadionille.

Jalkapallossa asioihin ei tartuta vasta huomenna, vaan viheriöllä italialaiset ovat aina olleet kurinalaisempia kuin ketkään muut.

Päävalmentaja Markku Kanervan muutokset puolustuslinjaan eivät onnistuneet pitämään isäntiä kurissa.

Tutun 4–4–2-ryhmityksen sijaan Suomi lähti otteluun kolmen topparin alakerralla. Ratkaisu tehtiin todennäköisesti sen takia, että Kanerva esikuntineen pelkäsi italialaispelaajien yksilötaitoa.

Taktiset viritykset valuivat nopeasti stadionin viemärikaivoon, sillä Suomi sai otteluun pahimman mahdollisen alun. Italia iski johtomaalin ensimmäisestä erikoistilanteestaan seitsemännellä minuutilla ja jokainen jalkapalloa yhtään seurannut tietää, mitä siitä seuraa.

Italiaa saatetaan ehkä pitää maana, jossa mikään ei toimi niin kuin täällä pohjoisessa, mutta futisviheriö on sikäläisen mielenmaiseman paradoksi.

Jalkapallossa asioihin ei tartuta vasta huomenna, vaan viheriöllä italialaiset ovat aina olleet kurinalaisempia kuin ketkään muut.
Fair play -palkintojakaan Giorgio Chiellini ja kumppanit eivät yleensä ansaitse.

Tiivistettynä tämä siis tarkoitti, että Italiaa on erittäin vaikea voittaa, jos he pääsevät ottelussa johtoasemaan ihan ketä vastaan tahansa.

Huuhkajien ennakkoon vaikein rasti näissä EM-karsinnoissa on ohi.

Seuraava testi on tiistaina Armeniassa, jossa pistetilin odotetaan aukevan. Uefan rankingissa isäntämaa majailee kuusi sijaa Suomen alapuolella, Suomi on 38:s ja Armenia 44:s.

Huuhkajilla on kovat paineet voittaa Jerevanissa, sillä muuten voidaan pian ryhtyä odottelemaan varsinaisten EM-karsintojen jälkeen pelattavia Kansojen liigan jatkopelejä.

Kuten muistetaan siellä on takaportti rauollaan kesän 2020 EM-lopputurnaukseen.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimittaja.