Kolumni: Suomalainen käyttää joululahjoihin yli 300 euroa — Lahjan ostamisessa vain velvollisuudentunnosta ei ole mitään järkeä

Sanotaan se nyt aivan suoraan: suurin osa joululahjoista on aivan turhia. Lahjan ostamisessa vain tavan takia ei ole mitään järkeä, vaikka siihen itsekin sortuu välillä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisen joulubudjetti on keskimäärin 517 euroa henkilöä kohden. Lahjoihin käytetään 305 euroa ja muihin jouluhankintoihin 212 euroa. Lapsiperheissä joulun budjetti on keskimäärin 610 euroa, lapsettomissa kotitalouksissa 470 euroa.

Poninkin olisi voinut jättää hankkimatta, mutta olisinko vähän surkea kummi?

Onko se paljon vai vähän? En tiedä, mutta vähempikin uskoakseni riittäisi.

Suosituimpia lahjoja ovat suklaa, vaatteet ja lelut. Aineettomien lahjojen suosio ilokseni kasvaa edelleen. Jouluun on nyt kaksi päivää, ja olen ostanut kolme lahjaa — kaksi aineetonta elämyslahjaa ja leluponin kohta kaksivuotiaalle kummitytölleni. Poninkin olisi voinut jättää hankkimatta, mutta olisinko vähän surkea kummi? Tämän takia niitä ”kun nyt kuuluu jotain ostaa” –lahjoja varmaan hankitaan, vaikka maailma hukkuu jätteisiin kovaa vauhtia.

Näin viikolla ystäviäni, jotka kävelivät kauppakeskuksessa mukanaan paperilappu täynnä ranskalaisia viivoja. Yhdelle oli pakko ostaa yhtä, toiselle toista ja vielä kolmannellekin jotakin.

Mutta miksi? En haluaisi ostaa kenellekään mitään krääsää pelkästä velvollisuudentunnosta, vaan jos vastaan tulee jotain spontaania mihin tahansa vuodenaikaan, lahjoja voi antaa muulloinkin. Silti sitä tapahtuu. Kerran ystäväni kanssa ostimme toisillemme joululahjat kokeilumielessä, enkä usko kummankaan juuri hyötyneen toisen ostoksesta.

Lapset ymmärrän. Joulu on pitkälti lasten juhla etenkin lahjojen suhteen, ja voisi tuntua ankealta jäädä tyhjin käsin, kun kaveritkin kuitenkin lahjoja saavat. Lapsenkin lahjassa voi kuitenkin käyttää järkeä, eikä kaikkia vuoden päästä jo täysin turhia hittilahjoja välttämättä kannata hankkia. Helppo huudella sivusta lapsettomana.

Jututin tulevaan joululehteen itse joulupukkia. Vanha valkoparta kertoi, että taakka on kasvanut raskaammaksi ja lahjojen määrä on kasvanut eksponentiaalisesti vuosi ja vuosikymmen toisensa perään. Jos ennen wanhaan tarkkaan harkittuja lahjoja oli vähän, nykyään papereiden alta paketeista paljastuu milloin mitäkin tarpeetonta tilpehööriä.

Kyllä pukki tietää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat