Kolumni: Kotikatsomoja rahastetaan taas — Suositut urheilulajit on hajautettu eri maksukanaville

Kolumni: Kotikatsomoja rahastetaan taas —  Suositut urheilulajit on hajautettu eri maksukanaville

Syksy on ulkomaisia liigoja seuraavalle jalkapallofanille riemun aikaa. Saa meuhkata televisiolle, kun tuhansien kilometrien päässä joku pelaaja säheltää tai on toisinaan mieliksi kaukokannattajalle.

Syksyn perinteisiin kuuluu myös kanavapakettien päivitys. Lisähaastetta tulee, jos haluaa seurata muutakin urheilua suorina lähetyksinä. Jos esimerkiksi formulat, kotimaan lätkäliiga ja brittifutis kiinnostaa, niin rahaa pitäisi tilittää kolmelle eri palveluntarjoajalle.

Lähetysoikeuksia huutokaupattiin uusiksi tällekin kaudelle.

Varsinkin jalkapallon suhteen on tultu pitkä matka Sveitsin vuoden 1954 MM-kisoista. Silloin otteluita televisioitiin ensi kertaa, kahdeksaan Euroopan maahan. Suomessa koko kansan töllö oli vielä insinöörien työpöydällä, mutta esimerkiksi Englannissa väki totutteli liikkuvaan kuvaan.

Neljä vuotta myöhemmin Ruotsin kisoista televisioitiin Brittein saarille jo 11 ottelua. Se koetteli hermoja.

— Jalkapalloa keskellä kesää televisiossa! Tiede on tuonut meille paljon kauheuksia, kuten vetypommin, mutta varmasti tämä on loppumme, marmatti eräs lukija Times-lehden mielipidesivulla.

Tänä päivänä Ylen palauteboxi menisi sekunnissa tukkoon, mikäli MM-jalkapallon sijaista ohjelmapaikalla näytettäisiin maatalousjuhlia Kööpenhaminasta tai kansaa kiihottava ottelu kolmen päivän päästä jälkilähetyksenä. Näin tahdikkaasti toimi yleisradioyhtiö BBC 50-luvulla.

BBC:n puolustuksena on sanottava, että televisioitu jalkapallo ei silloin tarkoittanut ihan samaa kuin tämän päivän monikanavainen tykitys. Siinä liikkuu niin paljon rahaa, että yleisradioyhtiöt ovat jo – arvokisoja lukuun ottamatta – pudonneet kyydistä. Onneksi kuluttajalle hinnat eivät ikinä nouse. Niitä vain ”tarkistetaan”.