Kommentti: Jättikavallus paljasti, että munkinmyynti turisteille on miljoonabisnes – Silti Lappeenrannassa voidaan vain haaveilla vesitornin kahvilasta

Aamulehti uutisoi tiistaina tapauksesta, jossa munkkikahvilan työntekijää syytetään yli 300 000 euron kavaltamisesta kahvilan kassasta.

Kommentti: Jättikavallus paljasti, että munkinmyynti turisteille on miljoonabisnes – Silti Lappeenrannassa voidaan vain haaveilla vesitornin kahvilasta

Tampereella ilmestyvä Aamulehti kertoi tiistaina erikoisesta rikossarjasta. Pyynikin näkötornin munkkikahvilan työntekijää syytetään yli 310 000 euron kavaltamisesta kahvilan kassasta.

Syyttäjän mukaan mies jätti panematta asiakkaiden käteismaksuja kassaan. Kavallussarja jatkui syyttäjän mukaan noin viisi vuotta. Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Aamulehden mukaan kavallussarjan mittakaavaa kuvaa se, että kahvilayhtiön liikevaihto tilikaudella 2016—2017 oli 1,45 miljoonaa euroa. Voittoa kahvila teki vajaat 103 000 euroa. Kavallus aiheutti siis kahvilalle merkittävää vahinkoa.

Lappeenrantalaisittain ällistyttävää tässä on se, että munkkibisneksessä puhutaan miljoonaluokan liikevaihdosta.

Lappeenrannan vesitornin ja sen munkkikahvilan avaamisesta on haaveiltu vuosia. Viimeksi viime vuonna kaatui joukkorahoituskampanja, jonka tavoitteena oli kerätä 100 000 euroa.

Kampanja kuivahti, kun yhteisölahjoituksia saatiin kolmessa kuukaudessa kasaan vain 2 370 euron edestä. Keräys lopetettiin ja rahat palautettiin lahjoittajille.

Vesitornin ja sen kahvilan remonttiin arvioitiin tarvittavan 1,7 miljoonaa euroa.

Maija Kaibijainen

Lappeenrannan vesitornin kahvila on toistaiseksi jäänyt pelkäksi haaveeksi. Arkistokuva.
Lappeenrannan vesitornin kahvila on toistaiseksi jäänyt pelkäksi haaveeksi. Arkistokuva.

Summa on toki huomattava, mutta ei täysin järjetön, kun katsotaan esimerkiksi Tampereen näkötornin munkkikahvilan liikevaihtoa.

Toki Tampereen näkötornin munkit ovat oikeasti suosittuja. Kun joku kyselee vinkkejä, mihin Tampereella kannattaa mennä, yleensä ensimmäinen ehdotus on Pyynikin munkkikahvila.

Pyynikin näkötornille ohjataan niin ulkomaiset kuin suomalaisetkin turistit. Munkkikahvila on myös auki vuoden jokaisena päivänä, joten matkailijoiden ei tarvitse huolehtia esimerkiksi juhlapäivistä.

Kahvila on myös paikallisten suosiossa. Kahvilassa on yleensä jonoa, ja pöytiä riittää vain onnekkaimmille.

Munkkikahvila näkötorneineen on yksi Tampereen parhaista ja tunnistettavimmista asioista. On sääli, ettei Lappeenrannasta löydy vastaavaa.

Loppuun vielä erikoinen yksityiskohta: Kummelin legendaarinen Tonnin seteli -sketsi on kuvattu Pyynikin näkötornin kahvilassa. Sketsissä kahvilatyöntekijä kavaltaa asiakkaan vaihtorahat tuhannen markan ostoksesta.

Todellisuus käy joskus hämmentävän lähellä fiktiota.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan verkkotuottaja.

Muokattu kello 11.49: Täsmennetty sanamuotoa, josta sai käsityksen, että Pyynikin munkkikahvila toimi vain näkötornissa. Kahvilalla on ollut toinenkin toimipiste.

Luetuimmat