Kolumni: Ei joku muu, vaan sinä itse — Kun syrjintään ja kiusaamiseen puuttuu, todistaa, ettei kaikki ole ihan sama

Tukensa kiusatulle voi esittää pienillä teoilla, kirjoittaa Helena Korpela.

Kolumni: Ei joku muu, vaan sinä itse — Kun syrjintään ja kiusaamiseen puuttuu, todistaa, ettei kaikki ole ihan sama

Nainen istuu bussissa. Hänen viereensä tulee istumaan toinen henkilö, mies, mutta hän olisi yhtä hyvin voinut olla nainenkin. Hetken kuluttua alkaa haukkuminen. Näetkö, miltä sinä näytät, miksi et ole jotain muuta? Näetkö, kuinka viet tilaa pelkällä olemassaolollasi?
Toista ihmistä voi haukkua julmasti. Ehkä julminta kiusaaminen on silloin, kun se kohdistuu ihmisen olemukseen, siihen, mitä olemme.

Tämä Facebookissa jaettu tarina pysäytti minut erityisesti. Vaikka ei ole tapaa varmistaa, onko juuri kyseinen tarina totta, niin vastaavaa varmasti tapahtuu myös meillä Etelä-Karjalassa.

Kenenkään ei koskaan pitäisi tuntea oloaan uhatuksi julkisessa tilassa mistään syystä. Jokaisella on oikeus liikkua ulkona ilman, että tarvitsee pelätä asiatonta kommentointia tai käytöstä.

Ihmisoikeusliitto pyrkii rohkaisemaan joukkoliikenteen käyttäjiä puuttumaan näkemäänsä häirintään. Kyse on pienistä asioista — käytännössä hiljaisuuden rikkomisesta. Siitä, että joku ulkopuolinenkin kuulee satuttavat sanat ja reagoi niihin.

Tukensa kiusatulle voi tilanteessa esittää pienillä teoilla. Häneltä voi esimerkiksi mennä kysymään, onko kaikki hyvin tai istuutua viereen. Syrjintää kohdanneelta voi kysyä, tarvitseeko hän vielä apua tilanteen jälkeenkin.

Puuttumisesta tulee hyvä mieli. Se kertoo siitä, että asioista välittää, ja että kaikki ei ole ihan sama. Havahduin tähän, kun todistin tilannetta, jossa eräs sivullinen puuttui kiusaamiseen.

Tämä nuori nainen ei odotellut, että joku isompi, vanhempi, kokeneempi tai viisaampi ihminen puuttuu tilanteeseen. Hän teki sen itse. Ja samalla hän todisti, että ei ole olemassa ketään ”muuta”, vaan ainoastaan sinä itse. Uskalla näyttää muillekin, että välität.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet