Kolumni: Oletko harkitseva rahankäyttäjä vai tuulihattu?

Kai Skyttä

Rahankäyttö on hyvin henkilökohtainen asia. Siitä tulee helposti riitaa perheissä tai pariskunnille — riippuen tietysti myös siitä, onko rahaa käytettävissä runsaasti vai hieman rajoitetummin.

Rahan käyttöä ryhdytään harjoittelemaan useimmissa perheissä jonkinlaisen viikkorahasysteemin avulla. Lähitapiolan tänä vuonna julkaiseman kyselyn mukaan suomalaisten enemmistön mielestä hyvä ikä aloittaa viikkorahojen maksaminen on kouluikä. Useimpien mukaan 10-vuotiaalle sopiva viikkoraha on 10 euroa.

Siihen aikaan kun isä lampun osti sain viikkorahaa 1 markan ja 50 penniä. Markalla sai lähikaupasta suosikkiostokseni jäätelötuutin ja Siesta-suklaapatukan. 50 penniä saattoi siis jäädä viikkorahasta säästöpossuunkin.

Isosiskollani oli erityinen karkkijemmalaatikko, jonne hän säilöi erilaisia tikkukaramelleja, purukumia, lakritsaa ja muita herkkuja. Itse katselin niitä kateellisena, kun itse olin syönyt saamani makeiset saman tien.

Suomen Pankin Rahamuseon rahanarvolaskuri kertoo, että 1,5 markan arvo vaikkapa koulunaloitusvuotenani 1971 on tämän vuoden rahassa 2,06 euroa. Nykylasten 10 euron viikkorahalla saa siis jonkin verran enemmän karkkia kuin itse omalla rahallani sain.

Onkohan Monopolista kehitetty jo luottokorttiversio?

Miten mahtaa lapsi oppia nykyään rahankäyttöä, kun rahaa revitään talon seinästä aina kun tarvitaan tai vilautellaan muoviläpykkää kassalla. Onkohan Monopolista kehitetty jo luottokorttiversio? En tiedä, onko nykylapsilla säästöpossuja ja voiko niitä edes mihinkään tyhjentää, kun pankkikonttoreita ei enää ole tai jos on, ne eivät ole koskaan auki.

Lapsena omaksuttu rahankäyttötyyli heijastelee varmasti myös taloudenpitoa aikuisena. Itse olen taipuvainen uskomaan, että kuten on aamu- ja iltaihmisiä, on myös rahankäytössä harkitsevampia ja toisaalta tuulihattuja.

Toivon maltillisia kevättuulia kaikille meille hattupäille — siskolla taitaa olla edelleen enemmän karkkeja jemmassa kuin minulla.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan tuottaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet