Kolumni: Seuraavaksi maakuntaan tarvitaan kaksoisraide

Luumäen kunnantalolla on lokakuun 12. kauan kaivattu avajaistilaisuus. Liikennevirasto juhlistaa Taavetti—Lappeenranta-välin valmistumista. Eikä syyttä, sillä Kuutostien uusi nelikaistainen, 28 kilometrin väylä on melkoinen parannus niin alueemme ihmisille, yrityksille kuin maakunnan imagollekin.

Kouvolasta Lappeenrantaan tulevat huomaavat jo Taavetissa saapuvansa maakuntaan, jossa on kunnon tietkin. Erityisen iloisia ollaan Jurvalassa. Kyläläisiä on myös kiittäminen siitä, että hanke vihdoin toteutui.

Hanketta ei nyt saa vaarantaa ylimitoitetuilla desibelirajoilla.

Sitkeä edunvalvontatyö kantoi aiemminkin hedelmää Kuutostien Lappeenranta—Imatra-välillä. Siinä onnistumisessa maakuntajohtaja Timo Puttosella ja Tiehallinnon johtaja Jukka Hirvelällä oli oma roolinsa.

Seuraava iso julkinen investointi on Luumäki—Imatra—valtakunnan raja -kaksoisraiteen rakentaminen. Imatra—Joutseno-vaiheen tilausvaltuus (165 miljoonaa euroa) sekä kanavan, Vuoksen ja Kuutostien uusien siltojen (24 miljoonaa) rakentaminen sisältyy jo valtion tulo- ja menoarvioihin. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 380 miljoonaa.

Mikä tahansa maakunta tai kaupunki toivottaisi tämmöisen valtion investoinnin avosylin tervetulleeksi. Kaksoisraidehan tuo elinvoimaa ja töitä yrityksille jo rakennusaikana mutta ennen kaikkea se parantaa elintärkeän vientiteollisuutemme logistista asemaa ja kilpailukykyä pitkälle tulevaisuuteen.

Siksi hanketta ei nyt saa vaarantaa ylimitoitetuilla desibelirajoilla tai lyhytnäköisellä kiistelyllä meluntorjunnan kustannustenjaosta. Uuden raiteen myötä meluhaitat eivät nykytilaan verrattuna lisäänny vaan vähenevät, sillä Liikennevirasto aikoo käyttää melunsuojaukseen peräti 27 miljoonaa.

Tuskin on kohtuutonta, jos radanvarteen asutusta kaavoittaneet kunnat osallistuvat jonkin verran asukkaidensa hyväksi koituvaan meluntorjuntaan. Niin tehtiin aikanaan Kuutostienkin kanssa, mikä osaltaan varmisti, että hankerahat saatiin Etelä-Karjalaan. Niin kannattaa tehdä nytkin.

Kirjoittaja on Etelä-Karjalan maakuntajohtaja.

Matti Viialainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat