Kolumni: Kotimaiset pyllyt seksuaalikasvattajina

Kimmo Seppälä

Kolumni: Kotimaiset pyllyt seksuaalikasvattajina

Pari kesää sitten alta kouluikäinen tyttäreni ei saanut lämmöltä ja valolta unta ja annoin hänen jäädä sohvalle katsomaan kanssani Tie pohjoiseen -elokuvaa. Arvelin Samuli Edelmanin ja Vesa-Matti Loirin tähdittämän elokuvan olevan hänen ikäiselleen ihan kelpo katseltavaa. Unohdin, että kotimaisissa elokuvissa on usein hyvin realistiset ja alastomuutta konstailematta esitetyt seksikohtaukset.

Tie pohjoiseen -elokuvassa tämä kohtaus lävähti eetteriin jotenkin yllättäen. Yhtäkkiä koko televisioruudun täytti Samuli Edelmanin alaston takapuoli. Hätäännyin enkä keksinyt mitään muuta tapaa kiinnittää tyttäreni huomion toisaalle, kuin hypätä koko elopainollani hänen päälleen.

Tie pohjoiseen -elokuvassa tämä kohtaus lävähti eetteriin jotenkin yllättäen.

Yritin siinä väkisin leikkiä hänen kanssaan jotakin painimisleikkiä, samalla kun tiirailin olkani yli vieläkö se jaksaa painaa. Tyttö kiljui, ei innostuksesta vaan pelosta, koska olin onnistunut säikäyttämään hänet mielivaltaisella hyökkäykselläni, ja hän yritti taistella minua pois päältään. Elokuvan kohtaus kesti yllättävän pitkään ja minun oli pudotettava matsi lattialle, pitääkseni tyttäreni huomion itsessäni. Hetken päästä puuskutimme kaikki kolme, minä, tyttö ja Samuli hengästyneinä.

Lasten ja nuorten seksuaalikasvatus on kiistatta yksi populaarikulttuurin tehtävistä. Niin se oli minunkin aikanani, oma opetusvideoni oli kasariklassikko Splash. Ei pahimmasta päästä, Tom Hanks on kuitenkin varsin kesy kaveri! Katselimme sitä parhaan ystäväni kanssa, haimme pianon alta ”suojalasit” aina alastonkohtausten alkaessa. Pidimme elokuvaa lähinnä huvittavana ja vähän ”ällönä”.

Luulen, että olisin säästänyt tyttäreni järkytykseltä, jos olisin vain antanut hänen katsella Samuli Edelman pyllyä. Olisi se ainakin ollut kotimainen.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän valokuvaaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat