Hyyrynen: Parler c´est faire l'amour

Hyyrynen: Parler c´est faire l'amour

Makasin eilen sohvalla, Ranskassa siestahetkestä nauttien, mutta vesi puski silmistäni kuin kyynelkaasuteltassa. Sylissäni läppärillä murhista ja pahoinpitelyistä jo lapsena traumatisoituneet vankilakundit ulvoivat tuskaansa, halailivat toisiaan, psyykaten sisälleen patoutuneita demonejaan ulos. Nielin dokumenttielokuvan synnyttämää itkua, sillä viereisellä sohvalla ystäväni selaili vakavana toisesta maailmansodasta kertovaa tietokirjaa. Hävetti niin perkeleesti.

Kyllä meillä iloisilla karjalaisukkeleillakin syvempiä tuntoja on, työkaverit voivat todistaa. Mutta avautumisen vaikeudesta olen ainakin itse kärsinyt eritoten omassa kodissani. Pariskunnan verbaalinen riitely on parhaimmillaan kuin seksiä: molemmat voittavat hikipäisessä painissa jossa on ihan mukava jäädä alimmaiseksi makaamaan. Lopulta köllötellään vierekkäin, katseet levollisina samaan suuntaan käännettyinä. Mutta liian usein huudetaan, eikä tappelussa tavoitella yhteistä voittoa, vaan pidetään itsekkäästi oma pää puhtaana, ladataan pitkä päätyyn ja nautitaan katkeranmakeasta voitosta suihkuhuoneessa yksin.

Kyllä meillä iloisilla karjalaisukkeleillakin syvempiä tuntoja on.

Minun on vaikea muotoilla tunteitani puheeksi. Puoliso taas hallitsee mestarillisesti tuhansien vuosien takaiset yksityiskohdat koko maailmankaikkeudesta, kaiman serkun sanomiset, aiemmat riitamme ja hän laulaa ne ulos kuin Vesa-Matti Loiri ja Édith Piaf espanjalaisessa saippuaoopperassa. Itse olen Istuva Härkä, odotellen happirakoa diplomatialle. Sammutan grilliä, vaikka makkarat ovat edelleen vakuumissa. Siksi suosittelen kaikille puhumisen vaikeudesta kärsiville seuraavaa metodia: kirjoita asiasi paperille, anna se luettavaksi ja sitten yhteisesti rituaalinomaisesti poltettavaksi. Vaikka lauantaisaunan sytykkeenä.

Antti Hyyrynen

antti.hyyrynen@medialouhos.fi

Kirjoittaja on Stam1na-yhtyeen laulaja-kitaristi ja Medialouhos-tuotantoyhtiön ohjaaja.