Kokki: Mistä ne hyvät ja elinvoimaiset kunnat on tehty?

Kokki: Mistä ne hyvät ja elinvoimaiset kunnat on tehty?

Työpaikoista, yrittäjyydestä sekä asukkaiden onnellisuudesta ja turvallisuuden tunteesta ainakin. Miten kunta tai kaupunki voi saavuttaa tilan, milloin se voi kehua elinvoimaisuudellaan? Kuntajohtajilta, virkamiehiltä ja poliittisilta päättäjiltä tarvitaan rohkeutta ja yrittäjämäistä ajattelua. Ilman avoimuutta ja yhteistyökykyä yrittäjien kanssa kunta ei voi menestyä ja houkutella uusia veronmaksajia. Pienet ja keskisuuret yritykset tuovat tutkitusti uudet työpaikat.

Suomen Yrittäjät tekevät kahden vuoden välein elinkeinopoliittisen kyselyn jonka tuloksilla ei voinut tänä vuonna Etelä-Karjalassa kehuskella. Tuloksia voi yrittää selittää. Maakunta- ja soteuudistus ovat tuoneet haasteita mutta nämä muutokset koskevat kaikkia Suomen kuntia. Kunnat tekevät yrittäjäjärjestön kanssa hyvää yhteistyötä ja se on parantunut vuosi vuodelta. Elinkeinoasioista keskustellaan ja puheissa luvataan, mutta silti yrittäjät ovat tunteneet pettymystä.

Aloitetaan nousu vaikka hankinnoista. Eurot Etelä-Karjalaan!

Hankinnat ovat yksi suurimmista arvostelun saaneista mittariston tuloksista, eikä syyttä. Liian usein tulee yhteydenottoja tilanteista, missä kilpailutus ei ole mennyt niin kuin kunnan ja yrittäjien kannalta olisi parasta. Pahimmillaan markkinaoikeus on joutunut ratkaisemaan kiistat.

Ihmetellä voi miten kilpailutus on niin vaikeaa. Hankintalaki asettaa velvollisuudet mutta antaa myös mahdollisuudet. Kunta voi halutessaan pilkkoa hankintoja ja asettaa ehdot niin, että mahdollisimman moni voi uskaltaa ja osallistua. Kaikkien kuntalaisten etu on, että yritykset saavat töitä ja voivat tarjota lisää työpaikkoja.

Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella yrittäjät, kuntajohtajat ja päättäjät yhdessä päätimme, että seuraavassa elinkeinokyselyssä tulokset ovat niin hyviä, että maakunta pokkaa parhaan nousijan palkinnon. Aloitetaan nousu vaikka hankinnoista. Eurot Etelä-Karjalaan!

Minna Kokki

minna.kokki@yrittajat.fi

Kirjoittaja on Etelä-Karjalan yrittäjien puheenjohtaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet