Mänttäri: Ethän laita naista katiskaan, kiitos!

Mänttäri: Ethän laita naista katiskaan, kiitos!

Tunnustan: en katso Sorjosta.

Tiedän olevani maanpetturi, tai oikeammin maakuntapetturi. Minunhan pitäisi syntyperäisenä lappeenrantalaisena olla ihan mehuissani siitä, että armaat kotikontuni näkyvät isosti kansainväliseenkin levitykseen päätyneessä tv-sarjassa.

Mutta kun ei pysty, ei kykene. Kola-Ollia lainatakseni: liian hapokasta.

Ensimmäistä kautta katsoin ehkä kaksi tai kolme jaksoa, vaikka jo ensimmäinen jakso tympäisi: taas kerran alaston nuori nainen ruumiina rantavedessä. Tajusin olevani kurkkuani myöten täynnä sitä, miten niin monissa rikossarjoissa oma sukupuoleni on jatkuvasti yliedustettuna ruumispussin täytteenä. Ja mieluiten mahdollisimman brutaalilla tavalla tapettuna, raiskauksella höystettynä.

Entäs kuinka kävikään kakkoskauden ensimmäisessä jaksossa? Nainen ja lapsi teloitettiin lähikuvissa jo ensiminuuteilla. Ja taas kaukosäädin sanoi naks.

Mitä meille tekee se, että meidät turrutetaan raakuuksilla niin, että janoamme vain koko ajan kovempaa kamaa?

Kutsukaa vaan kukkahattutädiksi, mutta viihteessä koko ajan lisääntyvä raaka väkivalta ei innosta minua pätkääkään. En halua nähdä kiinni ommeltuja silmiä enkä naisia katiskaan tungettuina. En pidä siitä, että naiselle varataan niin kovin usein uhrin osa, enkä siitäkään että miehen osa on useimmiten olla murhaaja tai raiskaaja. En pidä siitä, koska sillä kuvastolla jolla itsemme päivittäin ympäröimme, on suuri vaikutus siihen mitä tästä maailmasta ajattelemme ja kuinka siinä toimimme. Enkä valitettavasti pysty näkemään juuri mitään hyvää siinä, että se kuvasto vain koko ajan raaistuu.

Ongelman ydin ei tietenkään ole yksin Sorjonen, sarjahan vain jatkaa jo aikaa sitten alkanutta kaanonia. Minua kiinnostaa, missä tulee vastaan raja? Vai tuleeko? Ja mitä meille tekee se, että meidät turrutetaan raakuuksilla niin, että janoamme vain koko ajan kovempaa kamaa?

Sillä sitä mitä eniten näytetään, kutsutaan normaaliksi.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan  valokuvaaja.