Kolumni: Seitsemän kuntaveljestä

Asuipa kerran Suomi-nimisen kylän itäpuolella seitsemän veljestä. Lappeenranta oli veljessarjan vanhin. Sitten tulivat Kouvola, Mikkeli, Savonlinna, Imatra, Ruokolahti ja hännän huippuna pikkuinen Parikkala. Veljekset olivat vähän etäisiä toisilleen, mutta heitä yhdisti laajan kotitilansa taloudellinen ahdinko. Ei oltu laiskan pulskeita, mutta kylän etelä- ja länsipuolen serkuilla meni paljon paremmin.

Veljesten yhteistyö läheisen Saimaa-järven suhteen oli ollut tukkoista, mutta vuosien väännön oli saatu sopu aikaan vesistön kaupallistamisesta. Syynä oli huhu siitä, että aasialaiset turistit olisivat kiinnostuneita vierailemaan kylällä. Kilpailu olisi kuitenkin kovaa. Etenkin kylän pohjoispuolen revontulet tuntuivat houkuttelevan paljon vauraita matkailijoita.

Enää ei kiivettäisi kivelle, vaan otettaisiin härkää sarvista ja turistirahoista omamme.

Tarvitaan lisähoukutus, päättivät veljekset ja ryhtyivät toimeen. Enää ei kiivettäisi kivelle, vaan otettaisiin härkää sarvista ja turistirahoista omamme. Ajatus oli yksinkertainen: parannetaan entisestään Saimaan houkuttelevuutta kytkemällä siihen maantiellä kiinni vain 50 kilometrin päässä siintävä Laatokka. Euroopan suurin järvi ja Silkkitien solmukohta puusipulikirkkoineen kiinnostaisi niin paljon, että moni saapuisi jo sitä varten.

Idea vaatisi toteutuakseen sen, että pikku-Parikkala ottaisi huolehdittavakseen uuden raja-aseman pyörittämisen. Siitä kun olisi lyhin matka Laatokalle. Muutos ei olisi iso, olihan paikka ollut puukuljetuksille auki jo 20 vuoden ajan. Nyt avattaisiin puomit myös henkilöautoille. Samalla veljeksistä pahimmissa vaikeuksissa olevan Savonlinnan luo Pietarista pääsisi jopa 2,5 tunnissa.

Vanhemmat veljet empivät hetken. Voinko menettää itse rahaa? Laskutoimitus sen paljasti. Pienempien auttamisesta olisi heille itselleen valtava hyöty.

Ajoituskin oli hyvä. Veljeksistä kun neljä toimi myös ministereinä. He saisivat kyllä asian järjestymään.

Kirjoittaja on luova johtaja ja Suuren Journalistipalkinnon voittaja.

Luetuimmat