Kolumni: Voimakkaasti liioiteltuja uutisia

Uutiset kuolemastani ovat voimakkaasti liioiteltuja, sanoi 1800-luvun kirjailija. Jos Venäjän talous ja yhteiskunta osaisivat puhua, sanat voisivat olla samat. Kuinka usein julkisuudessa toistuukaan: kriisi, romahdus, umpikuja ja monilukuiset samaa tarkoittavat sanat.

Sanoma on kuitenkin voimakkaasti liioiteltu.

Tarvittaisiin myös upouutta teknologiaa.

Kuluneella viikolla kaksi arvovaltaista keskuspankkia julkaisi uudet ennusteensa Venäjän taloudelle. Venäjän pankki tarvitsee ennusteita rahapolitiikkansa perustaksi. Suomen Pankki kertoo Euroopan keskuspankeille, mitä Venäjällä (ja myös Kiinassa) on odotettavissa.

Hyvät uutiset ensin. Ennusteissa on yksimielisyys, että Venäjän talouden supistuminen hidastuu. Jossain vaiheessa ensi vuotta on käänne parempaan. Vasta 2018 on ensimmäinen taloudellisen kasvun vuosi.

Huonojen uutisten luettelo on pidempi. Talouden supistuminen jatkuu. Kulutus vähenee, mikä on huono asia kansalaisille. Myös investoinnit supistuvat. Se on huono asia Venäjän taloudellisen tulevaisuuden kannalta. Koneet ja laitteet, tiet ja rautatiet ovat entistä vanhempia ja kuluneempia. Noin keskimäärin, ainakin.

Vain energiateollisuudessa on paljon investointeja. Niitä tarvitaan maan vientikyvyn ylläpitämiseksi. Tarvittaisiin myös upouutta teknologiaa. Kyky siihen on vain muutamalla länsimaisella yrityksellä. Tässä asiassa vientikiellot purevat, jos ne jatkuvat vielä vuosikausia.

Huono uutinen Suomelle on, että Venäjällä tuonnin väheneminen jatkuu. Ei läheskään yhtä jyrkästi kuin viime vuonna, mutta kuitenkin.

Keskuspankit eivät alleviivaa, mutta sanovat, että tarvittaisiin hyvää talouspolitiikkaa. Huono uutinen on, että tulossa ovat sekä duuman että presidentinvaalit. Hankalia päätöksiä lykätään, sielläkin.

Mutta missä tässä on romahdus ja umpikuja? Kriisi, ehkä, mutta mitä se tarkoittaa?

Pekka Sutela Kirjoittaja on Venäjän talouden professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Uusimmat uutiset