Kolumni: Pohjois-Sentinelin asukkaat tekivät fiksun ennaltaehkäisevän iskun

Kai Skyttä, 3435b109-cecd-418b-a150-9b73fe01a7de

Kolumni: Pohjois-Sentinelin asukkaat tekivät fiksun ennaltaehkäisevän iskun

Tässäpä lahjavinkkiä pukinkonttiin, tai vielä fiksummin pelkkää muistilappua kirjastoon: historian tohtori Yuval Noah Hararin kirja Sapiens selventää ihmisen kehityshistoriaa erittäin mielenkiintoisesti ja yleistajuisesti. Teoksessa kerrotaan miten Homo sapiensista tuli planeettamme Homo-sukuisten ihmisapinoiden keihäänkärki. Evoluution tuloksena, kognitiivisen vallankumouksen myötä, mielemme ja kielemme oppi käyttämään myyttejä, kuviteltuja ja näkymättömiä asioita, ja tämä mahdollisti suurten ihmisyhteisöjen kehittymisen suunnitelmallisiksi kulttuureiksi. Ja se teki meidän kaltaisistamme lopulta jokaisen maailman kolkan valloittajan.

Mielestäni viime aikojen lohdullisin uutinen, kaikessa näennäisessä dramaattisuudessaan, on ollut John Allen Chaun ja Pohjois-Sentinelin saaren alkuperäisasukkaiden ensikohtaaminen. Saarelaiset pistivät alueelleen maihinnousseen seikkailija-lähetyssaarnaajan heti hengiltä, rantaviivalle keihästäen. He tekivät fiksun ennaltaehkäisevän iskun tunkeilijaa kohtaan. Historian sivu toisensa jälkeen todistaa, miten pelkät tartuntatautien ehkäisyyn liittyvät laiminlyönnit ovat tappaneet enemmän populaa kuin ruudin ja lyijyn kombinaatio. Saatika keihäs tai nuoli.

Onneksi maailmassa on vielä paikkoja minne ei mennä spedeilemään. Mitähän kyseinen länkkäri oikein halusi toiminnallaan saavuttaa? Survivor-ohjelman tyylistä mageilua tropiikissa? Eurooppalais-amerikkalaisen ilosanoman importointia neitseellistä sivistyksen puutetta kirkuvaan alkuasukaslaumaan? En epäile hetkeäkään etteikö paikallinen rantakomitea olisi ollut täysin kartalla toiminnastaan. Meidän sukulaisjengimme Pohjois-Sentinelillä oli jo löytänyt paratiisinsa. Ei sinne kaivata ainuttakaan joulupukkia, ei yhtäkään turistitulvan keihäänkärkeä.

Kirjoittaja on Stam1na-yhtyeen laulaja-kitaristi ja Medialouhos-tuotantoyhtiön ohjaaja.