Kolumni: Keski-iän koulutie

Helsingin Sanomien (18.4.) mukaan vuodesta 2008 vuoteen 2014 saakka korkeakouluopinnot aloittaneiden 30—55-vuotiaiden määrä kasvoi rajusti. Vuonna 2015 käyrä lähti laskuun paristakin syystä: ensikertalaiskiintiöt jättivät jo kertaalleen korkeakoulunsa käyneet keski-ikäiset opiskelijat rannalle ja leikkaukset tulosidonnaiseen aikuiskoulutustukeen vähensivät entuudestaan intoa aikuisiän opiskelulle.

Yhtälö tuntuu epäoikeudenmukaiselta aikana, jolloin pitkistä työurista yhden ainoan työnantajan leivissä voi vain haaveilla. Kaikkialla rummutetaan moniosaamisen puolesta, mutta miten lähdet opiskelemaan, jos opintoihin ei pääse tai niitä ei ole yksinkertaisesti varaa suorittaa?

Aikuisiällä opintoihin loikkaaminen on melkoisen kylmä hyppy nuoruusvuosiin verrattuna

Tuttavapiirissäni on muutamia ikäisiäni ja vanhempia ihmisiä, jotka ovat kouluttautuneet uudelle uralle varttuneemmalla iällä. Kaikki ovat suorittaneet opintonsa monimuoto-opiskeluna töiden ohessa. Tämä metodi rajoittaa valittavia opintoja jossain määrin.

Kaikkia aloja ei kuitenkaan pysty opiskelemaan töiden ohessa. Tuntuu, että se se on silti kutakuinkin ainoa realistinen tapa palata koulun penkille keski-iässä. Se myös vaatii aikataulujen sovittelua ja kotijoukkojen sekä työnantajan joustoa.

Helsingin Sanomien juttuun haastatelluista opiskelijoista toinen opiskeli arkkitehdiksi lainarahalla myytyään asuntonsa pois. Toinen uskaltautui opiskelemaan lääkäriksi, koska talolaina oli jo kuitattu pois ja työantaja jousti paljon. Päivät koulua, illat ja viikonloput töitä. Loput opinnot haastateltu suoritti aikuiskoulutustuella.

Näyttäisikin siltä, että aikuisiällä opintoihin loikkaaminen on melkoisen kylmä hyppy nuoruusvuosiin verrattuna. Liikkuvia osia on paljon enemmän, ja opinnot vaativat suurempia uhrauksia ja suurempaa päättäväisyyttä kuin nuorena.

Toisaalta aikuisopiskelijat ovat Helsingin Sanomien jutun mukaan paljon nuoria motivoituneimpia. Ehkäpä siksi, että varttuneemman panokset ovat paljon suuremmat.

Niko Kaartinen Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat