Lukijalta: Tahdon kuuntelevan lääkärin

Tahdon oman lääkärin! Sellaisen, joka tuntee potilaansa ja jonka vastaanotolle varattu aika ei kulu moneen kertaan kerrottujen potilastietojen uteluun. Sellaisen, joka näkee potilaansa kokonaistilanteen, eikä vain senkertaista vaivaa ja jolle on virassaan edes mahdollista vastaanottaa palautetta ohjeistaan, resepteistään ja toimenpiteistään, ja joka pystyy reagoimaan palautteeseen ja ehkä itsekin siitä viisastumaan.

Haluan lääkärin, joka ei ainoastaan teetä kalliita tutkimuksia, vaan osaa tehdä johtopäätöksiä kyselemällä, kuuntelemalla ja koputtelemalla. Haluan lääkärin, joka tietää määrätä hoidoksi muutakin kuin lisää lääkkeitä tai lähetteen kirurgille.

Haluan tietää, mitä haittavaikutuksia voi olla sillä, että syön 15 vuotta samaa lääkettä, ilman että yksikään reseptin uusineista lääkäreistä on tavannut potilastaan. Haluan tietää, mitä yhteisvaikutuksia viidellä (pahimmillaan akuutisti yhdeksällä) samanaikaisella reseptilääkkeellä voi olla. Mistä johtuu ainainen kissanpaskan maku suussa?

Haluan vastauksia kysymyksiin, joita ei edes esitetä kuin luotetulle, viisaalle, ymmärtävälle ja kokeneelle lääkärille. Onko heitä?

Niilo Isomäki, Lappeenranta