Lukijalta: Luodaanko koronaviruksella hysteriaa?

Oli lintuinfluenssa, oli sikainfluenssa, jotka olivat ja menivät. Ja vielä maailmassa on elämää. Kautta historian on ollut kulkutauteja, jotka ovat levinneet maailmanlaajuiseksi, oli mustaa surmaa, oli espanjantautia, oli lavantautia ja näihin kuoli ihmisiä suuria joukkoja.

Tämä on maailman järjestys, tauteja tulee ja menee, joille emme voi mitään. ES 27.2.20 oli iso otsikko ja kahden sivun juttu: "Milanon lennolla ei paniikkia". Mediassa, etenkin iltapäivälehdissä, joka puolella vouhkataan nyt samalla tavalla kuin aikaisemmissa virusepidemioissa. Eikö tämä luo hysteriaa?

Terveydenhuollon ammattilaiset yrittävät hälventää paniikkia. Se vaikuttaa turhalta. Vähempikin kirjoittelu ja televisio-ohjelmat riittäisivät. Asia asiana, ei suurennella. Lehtihaastattelussa lennolta palaava matkustaja totesi: " Uutiset ovat liioiteltuja. En osaa pelätä virusta. Se tulee, jos on tullakseen."

Eipäs mikään lehti kirjoita suurin otsikoin: "Afrikassa heinäsirkkaparvet aiheuttavat hirveitä tuhoja. Nälänhätä odottaa useita kansakuntia." ”Milloinkahan heinäsirkat tulevat Eurooppaan.”

Pelokkaimmat ihmiset ovat jo heti koronavirusuutisten julkitulon jälkeen kyselleet terveysasemilla, että onko tämä tauti koronavirusta? Jokainen nuhakuume on koronavirusepäily. Joku on tavannut kiinalaisen kadulla ja pelkää saaneensa tartunnan!

Eksote aikoi tuoda henkilökuntansa kentälle Bergamon tulijoita vastaan 27.2. Miksi? Eikö tämä ole liioittelua, ja jos mikä paniikin lisäämistä? Asiallinen informaatio ja hygieniaohjeet riittävät. Valeuutisilta tietysti tulee katkaista siivet.

Vuokko Kupiainen

Lappeenranta