Lukijalta: Ammatillinen koulutus taloudellisessa ahdingossa

Ammatillista koulutusta siirretään enemmän työpaikoilla tapahtuvaksi. Koulutuksen rahoitusjärjestelmä uudistetaan ja tuloksellisuus tulee rahoitusperusteeksi. Niin työpaikoilla kuin oppilaitoksissa pohditaan reformin työpaikoille asettamia vaatimuksia, opettajan roolia ja resursseja.

Viime vuosina tehty noin 22 prosentin ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaus on tehnyt muutoksesta haastavan. Vähenevällä opetusmäärällä pitää rakentaa opiskelijoille opetussuunnitelman mukainen, työelämätarpeita vastaava, opiskelijan henkilökohtaisten tarpeiden ja toiveiden mukainen osaaminen. Opiskelijan pitää saada myös jatko-opintokelpoisuus. Tavoitteet ovat saavutettavissa, jos ne mahdollistetaan riittävällä opetuksella ja ohjauksella.

Myös Saimaan ammattiopisto joutuu leikkaamaan opiskelijoiden lähiopetuksen ja työpaikkaohjauksen tuntimäärää. Ensi syksystä alkaen opiskelija saa opetusta enintään vain 25 tuntia viikossa eli saman verran kuin peruskoulun 3. luokalla. Saavatko opiskelijat edes välttämättömät taidot työllistymiseen ja työelämän haasteisiin? Saavatko erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat riittävästi käytännön työskentelyä ja valmiudet työpaikoille siirtymiseen? Miten taataan jatko-opintokelpoisuus vain 16 oppitunnilla osaamispistettä kohti, kun opiskelijoiden valmiudet ja lähtötaso ovat hyvin erilaiset?

Jokaisessa kunnassa pitää päättäjien miettiä ammatillisen koulutuksen nuorten tulevaisuutta. Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän omistavat kunnat, joiden nuoret opiskelevat ammattiin Sampossa. Monet kunnat tukevat lukiokoulutusta, joten eikö ammatillisen koulutuksen tulisi saada myös tukea laadukkaan koulutuksen takaamiseksi? Puolet peruskoulun päättävästä ikäluokasta hakeutuu Etelä-Karjalassa ammatilliseen koulutukseen, jonka jälkeen he ovat veronmaksajia kunnalle.

Toivottavasti päättäjät huomioivat ammatillisen koulutuksen tilan päätöksenteossa maakunnan nuorten parhaaksi. Rakennetaan tulevaisuutta panostamalla koulutukseen.

Sanna Kettunen, puheenjohtaja, OAJ Etelä-Karjala, Marko Inkinen, ammatillisen jaoston puheenjohtaja

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat