Lukijat: Onko rajoittaminen ja lakkauttaminen Eksoten mielestä sama asia?

Parikkalan kunnan pohjoispäässä lapsiperheet, mökkiläiset ja vanhukset ovat hätää kärsimässä. Eksoten Mallu-auto ei kulje kesällä. Lisäksi äärimmäisen tärkeä Saaren terveydenhoitajan vastaanottopiste on yhtäkkiä lakkautettu. Nyt lähimpään vastaanottoon Parikkalan hyvinvointiasemalle on matkaa jopa 60 kilometriä.

Kuntakohtaiset palvelusopimusneuvottelut käytiin keväällä. Seuraavan kerran neuvotteluja palveluverkosta käytäisiin syksyllä. Kevään neuvotteluissa Parikkala suostui Eksoten palkankorotuksiin ja kuntakohtaisiin maksuosuuksiin.

Eksote ei tyytynyt ainakaan Saaren osalta vastaanoton rajoittamiseen.

Ennen tulevia syksyn neuvotteluja Eksoten hallitus päätti kuitenkin lakkauttaa hoitajavastaanoton Saarella, vastoin yhteistä neuvottelutulosta. Eksoten hallituksen pöytäkirjasta 30.5. käy ilmi seuraavaa:

”[Hallitus päättää] rajoittaa hoitajavastaanottoja Imatran keskustassa, Korvenkylässä, Lauritsalassa ja Saarella".

Eksote ei tyytynyt ainakaan Saaren osalta rajoittamiseen. Saaren vastaanotto lakkautettiin, ja siitä tiedotettiin lapulla yksikön ovessa. Haluamme kysyä, miksi ja millä valtuuksilla Eksote on lakkauttanut hoitajavastaanoton? Palveluverkkoon liittyvistä rajoituksista piti sopia neuvotteluissa. Tällaisesta lakkauttamisesta ei sovittu neuvotteluissa mitään.

Onko vastaanotot lakkautettu myös Imatran keskustassa, Korvenkylässä sekä Lauritsalassa? Miksi Lappeenrannasta ei lakkauteta tasapuolisuuden nimissä mitään? Kaupunkialueilla pienten vastaanottojen lakkauttamiset eivät kirpaise niin paljon kuin alueelta, josta lähimpään vastaanottoon on kymmeniä, kymmeniä kilometrejä.

Lakkauttamista ei voi perustella edes säästöillä, sillä Saaren terveydenhoitaja on siirretty vain työskentelemään muualle. Yhteiskunnalle lakkauttaminen tulee kalliiksi, kun Kela-taksilla kuskaillaan asiakkaita entistä pidempiä matkoja.

Tällaisella päätöksenteolla ja eriarvoistamisella Eksote jatkaa tietään kriisistä kriisiin.

Paula Ahokas, Jouni Kiviaho, Pekka Koiso-Kanttila, Maija Valkeapää

Uus-Parikkalan sitoutumattomat

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet