Lukijalta: Talouden umpisolmun avaaminen on ammattijärjestöjen käsissä

Taloutemme terveys vaatii työllisyyden kasvua. Elämme yhä velalla leikkauksista huolimatta. Työllisyys riippuu sekä palkka- että koulutustasostamme. Töistämme kilpailevat sadat miljoonat kouluttamattomat ja koulutetut globaalissa taloudessa.

Jos työllisyys ei kohene velaksi eläminen jatkuu, ellei veroja koroteta. Jos veroja on korotettava, ammattijärjestöt vaativat vastaavan hyvityksen palkkoihin. Työnhinta ja suomalaisen työn kilpailukyky heikkenee edelleen ja yt-neuvottelut saavat jatkoa.

Jos eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus leikkaa etuja lailliset ja laittomat lakot yleistyvät. Maan talous ja sivulliset kärsivät kymmenien tai ehkä satojen miljoonien vahingot. On turha odottaa työllistäviä investointeja koti- tai ulkomailta rauhattomille työmarkkinoille. Muita investointeja saattaa toki tulla.

Lakko-oikeus on toki hyvästä, mutta sen käytöstä tulisi korvata sivullisille aiheutuvat vahingot. Työriitoja on ratkaistava myös uusin keinoin. Hallituksen keinot umpisolmun avaamiseen ovat riittämättömät.

Ammattijärjestöjen käsissä on ratkaisun avain. Siihen tulisi sisällyttää yleissitovuuden joustot, paikallinen sopiminen ja laajennettu oppisopimusjärjestelmä, jotka loisivat perustan nuorten, työttömien ja maahanmuuttajien järkevälle työllistämiselle. Ratkaisuun tulee liittää koulutusta koskevat ratkaisut, jotta taloutemme terveydelle muodostuu kestävä pohja. Ei vaikeata, mutta mahdotonta näyttää kuitenkin olevan.

Matti Kurkela, professori, Lappeenranta

Uusimmat uutiset