Lukijalta: Aktiivimalli on härskiä peliä

Olen kritisoinut työttömien aktiivimallia, kun sitä valmisteltiin ja kritisoin edelleen. Valmistelu oli nopea, jopa huolimaton ja ennenkaikkea puutteellinen. Puutteellisuuden on sittemmin myöntänyt itse työministerikin.

Aktiivimallia tehtäessä itse perusajatus on varmasti ollut kaunis, näin sinisilmäisesti haluaisin uskoa. Toinen esitetty vaihtoehto on sen luominen pelkäksi leikkuriksi, millaisena se nyt näyttäytyy. Huhtikuussa leikkaus kuritti noin 80 000 työtöntä, eli heiltä jokaiselta leikattiin rahaa noin viisi prosenttia per tarkastelujakso.

En millään usko noin ison joukon olevan passiivisia työnvieroksujia.

Samaan aikaan kansanedustajien palkkioita nostetaan ja luodaan sopeutumishimmeli, jolla kansanedustajat nettoavat itse asiassa enemmän. Tarkoituksena lienee ollut sopeutumiseläkkeen poistaminen. Metsään meni tämäkin. Yksi puolue sitä linjakkaasti vastusti eli perussuomalaiset. Olisi ollut loistava mahdollisuus hallituksella osoittaa kansanedustajien sitoutuminen omaan aktiivimalliinsa, eipä kelvannut. Kun asetetaan nämä asiat vertailuun työttömien aktiivimallia vastaan, ei voi todeta muuta kuin, että härskiä touhua, köyhää koijataan.

Aktiivimallin leikkuri näyttää koskettavan noin puolta kaikista työttömistä. En millään usko noin ison joukon olevan passiivisia työnvieroksujia, kuten hallitus toimillaan osoittaa. Monelle työpaikan löytyminen on kiven alla, jopa mahdotonta. Aktiivimallista tiedottaminen on ollut mielestäni puutteellista niin viranomaisille, kuin itse työttömille. Muuta johtopäätöstä ei voi vetää, kun lukee viranomaisten haastatteluja, joissa he itse kertovat, etteivät osaa sanoa, mitkä toimet riittävät aktiivisuuden osoittamiseen ja mitkä eivät. Entäpä työttömät itse, miten on tiedotettu? Mielestäni huonosti. Pienillä paikkakunnilla kurssitarjonta, kuten myös työpaikat ovat vähissä.

Takaako aktiivimalli siis jokaiselle tasapuolisen kohtelun? Mielestäni ei, laki on syrjivä ja aiheuttaa epätasa-arvoa. Eikö aktiivimallin ajatus olisi estää syrjäytymistä, epätasa-arvoa ja mahdollistaa parempaa tulevaisuutta? Nyt se toimii päinvastoin keppinä ja leikkurina. Olisiko aika kokeilla porkkanaa kepin sijasta? Nykyisellään malli luo painetta entisestään pätkätöille. Kuinka suunnittelet elämää tai perheenperustamista, mikäli työpolitiikkamme ei perustu ennustettavuuteen vaan poukkoiluun? Ei ihme, että lapsia syntyy vuosi vuodelta vähemmän.

Jo nyt saaduilla tuloksilla voidaan osoittaa, että malli toimii ainoastaan leikkurina. Aktiivimalli tulisikin kumota ja valmistella toimenpiteet joilla oikeasti luodaan pitkällä jänteellä työpaikkoja ja parempaa tulevaisuutta.

Kai Karhukorpi, kaupunginvaltuutettu (ps.), Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet