Lukijat: Työllistyä voi myös unelmia tavoittelemalla

Näin hankit työpaikan:

1. Päätä mitä haluat tehdä. Tämä on ehkä vaikein tehtävä, mutta nyt en avaa siitä suoriutumista suuremmin.

2. Tee mitä haluat tehdä.

3. Saa työtarjouksia.

Ihanan yksinkertaista, eikä varmasti toimi kaikilla. Minulla se toimi. Olen melko nuoresta pitäen haaveillut jonkinlaisesta urasta kulttuurin parissa, mutta pitänyt sitä aina saavuttamattomana utopiana. Siispä kouluttauduin markkinoinnin tradenomiksi —  luulisi myyjällä olevan töitä.

Valmistuttuani selvisi, että sain parempia töitä ennen koulutusta kuin sen jälkeen. Päätin olla tarttumatta turhanpäiväisiin puhelinmyyntihommiin ja tehdä ennemmin sitä mikä kiinnostaa, palkasta riippumatta.

Tein ensin täysin harrastusmielessä musiikkia ja eksyin teatterin maailmaan. Uteliaisuudella olen päätynyt erinäisiin esityksiin ja projekteihin, joiden tulonäkymistä en ole murehtinut. Hyvinvointivaltiomme on taannut leivänkäntyn pöytään ja täten mahdollistanut pitkäjänteisen työskentelyn tavoitetta kohden.

Olen tarttunut rohkeasti hommiin, joista suoriutumisesta ei etukäteen ole ollut varmuutta. Ilman takuupalkkaa työstä suoriutumisen paineet ovat enemmän sisäiset. Ensin oli Peer Gynt, oli Sudenmorsian, oli Kulttuuritila Nuijamies ry:n puheenjohtajan pesti ja nippu sekalaisia keikkoja perkussionistina.

Valmistumisestani on yli kaksi vuotta aikaa. En ole tehnyt niin sanottuja tradenomin töitä päivääkään, mutta olen hyödyntänyt oppeja tehdäkseni sitä mitä haluan. Tehtyäni riittävästi töitä intohimosta, olen tilanteessa, jossa työnantajat lähestyvät minua ja tarjoavat töitä oma-aloitteisesti. Osa töistä on kulttuurin alalla, osa sen vierestä. Tällä hetkellä onnea elämääni tuo Jeanne-näytelmän menestyminen Pulsassa.

Työllisyystilanteen uutisoidaan parantuneen. Joko työllistymiseni johtuu omista toimistani ja pienestä kapinasta aktiivimalleja vastaan tai sitten työpaikkoja on yleisesti ottaen enemmän tyrkyllä. Joka tapauksessa unelmien tavoitteleminen tuntuu olevan huomattavasti menestyksekkäämpi reitti elämässä kuin ohjeiden noudattaminen.

Ossi Välimäki, Lappeenranta

Kommentoidut