Lukijalta: Kansiratkaisun kupla on puhkeamassa

Usean kerran on julkisuudessa esitelty uuden jäähallin toteutusvaihtoehtona niin sanottua. kansiratkaisua, joka tarkoittaa hallin rakentamista Helsingintien, Lappeenkadun, Mutkakadun ja Kauppakadun katu- ja risteysalueiden päälle.

Kun ajatellaan jäähallin kokoa, on realistista lähteä siitä, että hallin korkeus alimmasta tasosta, siis jään pinnasta, kattorakenteiden ylimpään vesikattoon on noin 20 metriä. Kun tähän lisätään vielä kantavien alapohjarakenteiden eli niin sanotun kannen paksuus, tullaan korkeusasemaan, joka vastaa 7-kerroksista kerrostaloa – kadun päälle rakennettuna. Hallin muut mitat verrattuna kaikkeen muuhun kaupunkirakenteen mittakaavaan, ovat valtavat. Tuloksena on massiivinen möhkäle keskellä kaupunkia. Karmaisevin näkymä tulee olemaan, kun kaupunkia lähestytään ylös Kauppakatua. Ensimmäinen hätkähdyttävä vaikutelma tulee silloin olemaan suuresta hätälaskun tehneestä ilmalaivasta!

Tuloksena on massiivinen möhkäle keskellä kaupunkia.

Edellä olevasta voi kuka tahansa jo päätellä, että hankkeen kustannukset tulevat olemaan merkittävästi tavanomaista tasamaaratkaisua korkeammat. Jos halli muutoin maksaisi 30 miljoonaa, kansiratkaisu ei kauaksi 40 miljoonasta jää, kun kaikki hankkeeseen liittyvät kustannukset mitään piilottamatta huomioidaan.

On sanottu, että sijainti keskustassa houkuttelee sijoittajia osallistumaan näihin kohonneisiin kustannuksiin ja että esimerkiksi uusia satoja autopaikkoja voidaan ratkaista nykyisten pysäköintihallien käyttöä tehostamalla. Voi olla, että sijoittajia löytyy ja kustannuksia saadaan jonkin verran katettua. Yleensä kuitenkin kuntien rakentamissa yhteishankkeissa käy niin, että viivan alle jäävä miinusmerkkinen luku jää lopulta kaupungin, toisin sanoen veronmaksajan maksettavaksi.

Nyt kaupungissa pelataan suurin panoksin – niinhän taitaa tehdä paikallinen jääkiekkoa pelaava joukkuekin. Vakavasti ottaen, nyt on aika tutkia huolella paitsi taloudelliset, mutta ennen kaikkea kaupunkikuvalliset seuraukset, joita jäähallin toteuttaminen kyseiselle paikalle loppujen lopuksi merkitsisi. Vähäinen ei myöskään ole se tarkastelukulma, jossa vuotuiset käyttökustannukset lasketaan tarkasti – antoihan uusi teatterirakennus meille mainion opetuksen..

Seppo Aho, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat