Lukijalta: Pentapoli on kallis monille maakunnille

Maassamme on 13 laajan päivystyksen sairaalaa, kun Vaasa sai statuksen hallitusneuvottelujen kylkiäisenä. Parhaan arvauksen mukaan nykyhallitus pyrkii 22 maakuntatyyppisen sote-alueen ratkaisuun; jossa Helsingin kaupunki olisi yksi ”maakunta”.

Näinköhän perustuslakivaliokunta nielee tämänkään sote-uudistuksen, varsinkin kun se näpertelee muiden asioiden kanssa.

Sote-maailmassa on ajankohtaisena asiana keskittämisasetuksen muutos, jossa eri sairauksiin liittyvää leikkaustoimintaa ohjataan ja keskitetään viiteen yliopistosairaalaan.

Asia on hyvin kaksiteräinen. Jos laajan päivystyksen sairaaloiden omaa leikkaustoimintaa vähennetään, heikkenee niiden mahdollisuudet laadukkaaseen päivystystoimintaan.

On tavallaan myös aika selvää, että leikkausrutiinien ylläpitäminen edellyttää tietyn kriittisen leikkausmassan. Huippuosaajat jättävät herkästi päivystävän sairaalan, jos eivät saa siellä hyödyntää ammattiosaamistaan. Tästä voi äkkiä seurata negatiivisen ammattitaidon kierre. Tämä kierre säteilee myös paikalliseen perusterveydenhuoltoon.

Riski menettää osaamista on erityisen suuri HUS-Eeva-alueella Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä. Asiasta esitti lausuntonsa viime maanantaina MTV3-uutisissa Eksoten Tuula Karhula. Eipä naapurimaakunnan Essotenkaan tilanne ole hurrattava.

Pentapoli (viiden yliopistollisen sairaalan monopolit) keräävät kahdeksalta laajan päivystyksen sairaalan alueelta potilaita operoitavaksi. Eivät ne mitään asevelihintoja noudata, ja lisäksi potilaille aiheutuu matkakustannuksia. Paksusuolen-, munuais- ja rintasyöpien leikkaukset Eksoten sairaalassa ovat HUS:n harkintavallan armolla. Eksotessa on jouduttu näkemään ostopalveluiden eli HUS:ssa leikattujen potilaiden omaa tuotantoa korkeammat hinnat.

Tässä kun aika taas vaalikaudella kuluu eikä valmista ala tulla, pitäisi ehkä toimia kuin alokkaan asennon korjaamisessa – aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kuten tässä keskittämisasetushärdellissä havaitaan, uudistettava sote on hyvin kompleksinen, ja ikävä kyllä useimmat poliitikot ovat amatöörejä.

Iikko B Voipio

Taipalsaari

Luetuimmat

Uusimmat uutiset