Lukijalta: Olisiko aika keskustella Imatran ja Lappeenrannan ympärille rakentuvasta Etelä-Karjalan kahden kunnan mallista?

Tilastokeskuksen julkistaman väestöennusteen mukaan Etelä-Karjalan pienten kuntien asukasluku on tippumassa 15 –25 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Työikäisten ja lapsien määrä romahtaa lähes puoleen. Myös Lappeenrannan ja Imatran väki vähenee.

Kuntien tiukan taloustilanteen ohella tämä tarkoittaa väistämättömästi kuntaliitoksia lähitulevaisuudessa. Puumalan kunnanjohtaja Matias Hildén teki rohkean avauksen Saimaan maakunnasta. Olisiko samalla aika keskustella Lappeenrannan ja Imatran ympärille rakentuvasta kahden kunnan mallista Etelä-Karjalassa?

Lappeenrannan ja Imatran on oltava valtakunnallisesti riittävän vahvoja keskuskaupunkeja, jos aiomme olla vetovoimainen ja kiinnostava alue eri sektoreilla. Kaksi selkeää hallinnollista talousaluetta alle 130 000 asukkaan kokonaisuudessa riittää ja luo voimaa alueen ulkopuolelle. Myös maakuntaliiton roolia tulisi virtaviivaistaa samalla.

Jos haluamme kääntää tilastot positiiviseksi, on jatkuvan sopeuttamisen lisäksi kyettävä luomaan uskottava kasvupolku koko Etelä-Karjalaan. Palvelut, yritykset ja uudet työpaikat eivät nykymaailmassa kunnioita maakuntarajoja. Alueemme ydinrakenteet korkeakouluja, teollisuutta ja peruspalvelujen saatavuutta myöten ovat uhattuna. Tästä on monta konkreettista viitettä viime aikoina ja väestöennusteet eivät asiaa helpota.

Myös maakuntaliiton roolia tulisi virtaviivaistaa samalla.

Keskinäisten kuntamittelöjen sijaan on keskusteltava korkeakoulujen kehittämisestä, lapsiystävällisestä perhepolitiikasta, työpaikoista ja työvoiman saatavuudesta, yritysten kasvusta sekä matkailumahdollisuuksien hyödyntämisestä.

Syntyperäisenä lappeenrantalaisena ja eteläkarjalaisena suren sitä, että meille ominainen välittömyys ja ystävällisyys näkyy liian vähän keskinäisenä yhteistyönä.

Paras tapa muuttaa alueen vetovoimatekijät voimavaraksi on suoraviivaistaa hallintoa ja keskittyä elinvoimaisen ympäristön rakentamiseen vielä, kun kaikki edellytykset siihen ovat olemassa. Avoin, rehellinen ja ennakoiva keskustelu kuntaliitoksista on osa tätä kokonaisuutta.

Jyri Hänninen, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja. (kok.), Lappeenranta