Lukijalta: Puutarhatonttien poistaminen vanhuksien kyykytystä

Sattuipa niin, että nuori, tietokonesukupolven kaupunginpuutarhuri piirsi 3D-luonnoksen kaupungin puutarhatonttien tylystä kohtalosta, vaikka ne olivat sopuhintaisia ja antoivat vanhuksille sekä fyysistä, että psyykkistä kuntoa. Vähäistä ei ollut sosiaalisen kanssakäymisen osuus. Puutarhatonteilla nähtiin maahanmuuttajia ja nuoria pareja hyörimässä iloisesti työn touhussa. Ystäviä olivat kaikki.

Nyt nuo vuosikymmenien aikana huolella rakennetut tontit päätettiin poistaa kartalta. Ensin lopetettiin tylysti veden tuonti tonteille ja sitten tuli dominoivia kylttejä, joissa kehotettiin repimään marjapensaat, monivuotiset kasvit ja kaikki rakennelmat, jotka oli rakkaudella laadittu. Monelle ikäihmiselle se tuntui ylivoimaiselta tehtävältä, mutta puutarhurin määräys oli luettavissa kyltistä: Lopputarkastus on syyskuussa 2019. Siihen mennessä on oltava sileää muita toimenpiteitä varten. Kyynelhän siinä tuli monen poskelle.

Eikö mitään laitaa, kun vanhuksilla pitää rahastaa törkeästi. Kuntoilupaikoillekin mätkäkäistiin kaksinumeroinen määrä lisämaksua. Ehdottaisin, että asiasta tehtäisiin ainakin Lappeenrannan oma ”sote” ja asia pantaisiin hautumaan muutamaksi vuosikymmeneksi. Nuorukaiset eivät näy ymmärtävän pehmeitä ja kokonaisvaltaisia arvoja.

Eli ei muuta kuin vesitynnyri paikalleen ja puutarhaviljelijät iloiseen hyörinään entiseen tapaan. Voisimme vaikka tarjota puutarhurille syksyllä luomuherneitä, -mansikoita ja porkkanoita.

Jouko Varonen, rehtori, Lappeenranta