Lukijalta: Auton käyttövoimaksi dieseliä, bensaa, kaasua, hybridiä vai?

Mediassa on kirjoitettu ilmastoon liittyvistä kysymyksistä enemmän kuin koskaan ennen. Näin ollen myös autoilu ja sen aiheuttamat päästöt ovat nousseet jatkuvasti esille.

Monesti on tuntunut siltä, että mediassa ollaan kieltämässä dieseliä sen nimen perusteella. Lisäksi hehkutetaan, kuinka sähköautojen myynnin kasvattaminen pelastaa globaalin ilmasto-ongelmamme. Otsikoita tai korkeintaan tiivistelmiä lukiessa moni autoilija miettii luonnollisesti kysymystä: Mikä käyttövoima minun tulisi seuraavaksi valita?

Käyttövoiman valinnassa tulee ottaa huomioon muun muassa ajokilometrit vuodessa, kertyykö kilometrejä pääosin taajamassa vai maantieajossa, onko latausmahdollisuutta ja kuinka usein autolla ajetaan pitkiä matkoja. Seuraavaksi yksinkertaistan asioita, joita kannattaa arvioida käyttövoimaa valittaessa.

Diesel. Jos ajat pääasiassa pitkiä matkoja ja yhteensä yli 15 000 kilometriä vuodessa keskikokoisella tai suurella henkilöautolla. Tällöin moderni ja pienipäästöinen EUR6 dieselmoottori on fiksu ja ennen kaikkea vaivaton valinta. Huom. Voit tankata uusiutuvaa erittäin vähäpäästöistä dieseliä, mikäli haluat pienentää entisestään autoilusi päästöjä.

Bensa. Jos ajat alle 15 000 kilometriä vuodessa pienellä tai keskikokoisella henkilöautolla. Tällöin nykyaikainen bensiinimoottori on taloudellinen valinta.

Kaasu (kaasubensahybridi). Jos sinulla on kaasutankkausmahdollisuus kotipaikkakunnallasi ja arvostat erityisesti pieniä polttoainekuluja sekä ekologisuutta. Tällöin lähes nollapäästöinen — biokaasua käytettäessä — kaasuhybridi on edullinen ja ekologinen valinta sekä lyhyelle että pitkälle matkalle. Huom. Säästät todella paljon polttoainekuluja — jopa dieseliin verratessa — mikäli ajat kaasulla!

Ladattava hybridi (bensa tai diesel). Jos ajat pääasiassa lyhyitä matkoja ja sinulla on latausmahdollisuus kotona tai työpaikallasi. Nautit kaupunkiajossa hiljaisuudesta ja maantiellä tehokkaasta ohituskiihtyvyydestä. Tällöin ladattava hybridi on fiksu valinta ja voit ajaa suurimman osan ajoistasi edullisella sähköllä. Huom. Suurehko akku vie kaikissa malleissa osan tavaratilasta.

Täyssähkö. Jos ajat sekä lyhyitä että pitkiä matkoja ja sinulla on latausmahdollisuus kotona tai työpaikallasi. Mikäli lähdet pidemmälle matkalle, olet valmis suunnittelemaan reittisi ja esim. kahvittelemaan lataustauon ajan. Olet valmis ostamaan arvokkaamman auton ja arvostat äänetöntä ja todella tehokasta ajokokemusta. Tällöin valintasi on täyssähköauto. Huom. Toimintasäteet 200—400 km yhdellä latauksella. Suuri akku vie osan tavaratilasta.

Vaikka käyttövoimavalikoima on nyt entistä suurempi, valinta tulee edelleen tehdä tarpeiden mukaan. Kaikki vaihtoehdot, myös nykyaikainen ja pienipäästöinen diesel, ovat valideja!

Ville Suni,

yrittäjä, Lappeenranta

Luetuimmat