Lukijalta: Kuukautissuojien arvonlisäveroa laskettava tasa-arvon nimissä

Skotlanti on päättänyt tarjota kaikille tytöille ja naisille ilmaiset kuukautissuojat. Siteitä ja tamponeja jaetaan jatkossa ilmaiseksi julkisten rakennusten wc-tiloissa (Yle 25.11). Ylen mukaan parlamentti äänesti kuukautissuojalakialoitteen puolesta yksimielisesti (121–0) ja on nyt maailman ensimmäinen maa, joka tarjoaa kuukautissuojat ilmaiseksi kaikille niitä tarvitseville.

Meillä Suomessa kuukautissuojien arvonlisävero on 24 prosenttia, eikä niitä luokitella 10 prosentin veroluokkaan, vaikka tämä olisi niiden terveystuoteluonteen vuoksi mahdollista. Suomessa Skotlannin esiin nostama kuukautisköyhyys ei ole tuttu käsitteenä. Köyhissä maissa kuukautiset asettavat tytöt eriarvoiseen asemaan. Planin mukaan kuukautissuojien puute estää tyttölasten koulunkäyntiä.

Meillä Suomessa tietoisuus kuukautisista on nykyisin hyvällä tasolla, eikä kuukautiset ole erityisen häpeällinen asia. Tasa-arvon edistämiseksi on huomioitava se, että vain naisilla menee merkittävä summa kuukautissiteisiin elämänsä aikana.

Skotlannin päätös on oivallinen keskustelunavaus myös meille täällä Suomessa. Mika Lintilä (kesk.) valtiovarainministerinä toimiessaan tyrmäsi kuukautissuojien arvonlisäveron alentamisen, vaikka EU:n arvonlisäverodirektiivi antaa mahdollisuuden verottaa kuukautissuojia alennetulla verokannalla.

On totta, että kertakäyttöiset kuukautissuojat tuottavat valtavan määrän jätettä ja eivät ole terveellisin vaihtoehto verrattuna ekologisempiin kuukautissuojiin, kuten kuukuppiin tai kestositeisiin. Saksan parlamentti päätti laskea kuukautissuojien arvonlisäveroa viime vuonna. Suomessa se, että kuukautissuojia arvonlisäverotetaan korkeimmalla mahdollisella tasolla, ei ole tasa-arvoista. Kuukautistuotteiden ja myös virtsankarkailusuojien arvonlisävero tulisi Suomessa laskea 10 prosentin verokantaan. Kestosuojien käytön edistämiseksi tulee tehdä valistustyötä niiden ekologisuuden ja myös terveysvaikutusten takia, jotta kuluttajat preferoisivat yhä enemmän kestäviä vaihtoehtoja.

Linda Brandt-Ahde

Kaupunginvaltuutettu (kok.), Lappeenranta

Jere Parviainen

Lappeenrannan kokoomusopiskelijat pj.

Luetuimmat

Kommentoidut