Lukijalta: Ihmisen mukavuudenhalu, ahneus ja taloudellisen hyödyn tavoittelu johtaa tuhoon

Olen samaa mieltä Oona Junnosen (E, 3.6.) kanssa siitä, että ilmastonmuutokselle pitää tehdä jotain. Olen myös samaa mieltä Kai Karhukorven (ES 1.6.) kanssa siitä, että ilmastonmuutoksen vatvominen aiheuttaa ahdistusta lapsissa ja nuorissa. En kuitenkaan vähentäisi keskustelua ilmastonmuutoksesta ennen kuin me hitaasti oppivat aikuisetkin sisäistämme sen ja pystymme miettimään ratkaisuja synkältä näyttävään tulevaisuuteen yhdessä lasten kanssa.

Näyttää siltä, että ihmisen mukavuudenhalu, ahneus ja taloudellisen hyödyn tavoittelu johtaa tuhoon. Sitä voisi ehkä hidastaa, jos jokainen ihminen sisäistäisi asian. Yksilön on lähes mahdotonta vaikuttaa suurimpiin hiilidioksidipäästäjiin, kuten teräs- ja sementtitehtaisiin ja energiantuotantoon.

En usko, että koneet nousisivat tyhjinä, jos jokainen hupimatka jätettäisiin tilaamatta.

Ainakin Pohjoismaissa hiilidioksidipäästäjien kärjessä olevat lentoyhtiöt kuljettavat meitä. Olen kuullut puolustelun, että lentokoneet nousevat, vaikka en matkustaisi lentämällä. En usko, että koneet nousisivat tyhjinä, jos jokainen hupimatka jätettäisiin tilaamatta. Eri asia ovat työmatkat ja sukulaisten tapaaminen. Lentämisen hinnan voisi kaksinkertaistaa vapaaehtoisesti. Toinen puoli rahasta voisi mennä ilmastonmuutoksen torjunnan tutkimiseen.

Haastan tällä kirjoituksella jokaisen lentolakkoon yhdeksi vuodeksi. Lentoyhtiöt ja turismi pystyvät kyllä sopeutumaan. Me emme, jos ilmastonmuutos ylittää kriittisen pisteen (olemmeko jo siinä?), jonka seurauksena kuivuus ja ravintoketjujen katkeaminen aiheuttavat nälänhädän.

Jos et ole lentänyt tähänkään saakka –onneksi olkoon!– niin voit valita jonkin toisen lakon. Esimerkiksi yleisen kulutuksen, punaisen lihan ja maitotuotteiden vähentämisen tai muovipussilakon. Ehkä näin tuntisimme vähemmän syyllisyyttä elämän ehtoolla, ja voisimme ruotsalaisen Greta-tytön tavoin sanoa, että tein kaikkeni ilmastomuutoksen hillitsemiseksi.

Riitta Heikka, 59 v., kemiantekniikan tohtori

Uusimmat uutiset