Lukijalta: Maakuntaliitto pienentää jo ylijäämäänsä

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Joonas Grönlund kirjoitti (ES  22.11.)  Etelä-Karjalan liiton ylijäämien pienentämisestä ja kuntien maksuosuuksista.

Etelä-Karjalan liitto pienentää taseessa olevaa kumulatiivista ylijäämää merkittävästi jo tänä vuonna, ja on talousarvioesityksen mukaan pienentämässä ylijäämää merkittävästi myös ensi vuonna.

Vuoden 2017 alijäämäksi budjetoitiin viime syksynä 495 197 euroa. Kokouksessaan 20.11.maakuntahallitus päätti esittää maakuntavaltuustolle kuluvan vuoden tulosta 200 000 euroa parantavaa muutosta. Muutos on kertaluonteinen ja liittyy liiton vetäytymiseen Saimaan lentoasema säätiön omistuksesta. Muutoksen jälkeenkin talousarvio on kuluvalle vuodelle merkittävästi, lähes 300 000 euroa alijäämäinen.

Maakuntahallitus päätyi 20.11. esittämään maakuntavaltuustolle kuntien maksuosuuksien pitämistä kuluvan vuoden tasolla ja esittämään ensi vuodelle 400 364 euron alijäämäistä talousarviota. Jo tänä vuonna kuntien maksuosuudet pidettiin vuoden 2016 tasolla.

Maakunta- ja soteuudistuksen myötä Etelä-Karjalan liiton toiminta on lakkaamassa vuoden 2019 lopussa. Maakuntaliiton tulee kyetä huolehtimaan lakisääteisistä tehtävistään täysimääräisesti siihen saakka. Tilintarkastajat ovat lisäksi edellyttäneet, että liitolla tulee olla riittävä puskuri, koska sillä on omien varojen lisäksi vastuullaan ja välitettävänään EU:n rakenne- ja rajaohjelmavaroja.

Maakuntauudistusta koskeva lainsäädäntö on tällä hetkellä suurelta osin jo eduskunnan käsittelyssä. Uudistuskokonaisuutta koskevan lainsäädännön on määrä olla valmiina ja eduskunnassa käsiteltynä toukokuussa 2018.

Sen jälkeen, kun maakunta- ja sote-uudistusta koskeva lainsäädäntö on valmis ja maakuntaliiton toiminnan päättyminen varmistuu, on aika päättää siitä, miten liiton mahdollisten ylijäämien ja vastuiden osalta toimitaan, kun nykyinen kuntayhtymä puretaan vuoden 2019 lopussa.

Olli Seppänen, hallinto- ja kehittämisjohtaja, Etelä-Karjalan liitto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat